Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Április 05. 05:02, péntek | Belföld
Forrás: mti/Fotó: MTI/Sóki Tamás

Kedvezőtlenül érinti az aszály a gyümölcs- és zöldségtermő területeket

Kedvezőtlenül érinti az aszály a gyümölcs- és zöldségtermő területeket

Jelenleg 120-160 milliméter csapadék hiányzik a talajból - közölte Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az MTI érdeklődésére.

Apáti Ferenc, a FruitVeB alelnöke szerint idén a kajszi- és az őszibarackot kivéve a tavalyinál szerényebb, nagyjából közepes termés várható a tavalyi meglehetősen kevés csapadék és az idei aszályos tavasz miatt. Ugyanakkor valószínűsíti, hogy az öntözött ültetvényekben - a belföldi termelőfelület egynegyedén - kevesebb problémát okoz a csapadékhiány.

Ledó Ferenc elmondta, hogy március közepétől elindult a korai vetésű zöldségek termesztése (zöldborsó, gyökérzöldségek - sárgarépa, petrezselyem) és a vöröshagyma vetése. A többi szabadföldi zöldség vetése, palántázása április közepétől kezdődik.

Megjegyezte, hogy ha a vetés után 7-10 napon belül nem kapnak csapadékot az elvetett magvak, azok a talaj felső részének szárazsága miatt nem tudnak kikelni. A csapadékhiány miatt e területeket öntözni kell. A korai vetésű zöldségeknél a zöldborsó kivételével 70-80 százalékban megoldott az öntözés.

Az elnök kiemelte: az öntözést segíti az, hogy a kormányzat meghosszabbította az öntözési idényt, amely március 1-jétől október 31-ig tart majd. Ezen időszakban a gazdák kedvezményesen juthatnak öntözővízhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni