Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Március 31. 11:01, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Két hónapja olcsóbbak az élelmiszerárstopos termékek

Két hónapja olcsóbbak az élelmiszerárstopos termékek

A február elsejével bevezetett élelmiszerárstop betartását már több mint másfélezer üzletben ellenőrizte a fogyasztóvédelem.

A mulasztók száma változatlanul alacsony, 128 bolt kivételével a kereskedők döntő többsége fegyelmezetten és teljes körűen alkalmazza a rendelkezéseket - állapította meg csütörtöki közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).
Az élelmiszerárstop tehát működik, közel két hónapja védi a magyar embereket az energiaárak és a háború okozta áremelkedéstől - hangsúlyozták. Hozzátették, hogy az elmúlt héten először szabott ki egymillió forintnál nagyobb bírságokat a hatóság.

Az egész Európában jelentősen növekvő energiaárak és infláció miatt az élelmiszerárak drágulása az év elején Magyarországra is begyűrűzött. A háború további inflációt és áremelkedést okoz. "A kormány több intézkedéssel védi a magyar embereket, az élelmiszerárstop mellett benzinárstopot, kamatstopot vezetett be, és fenntartja a rezsicsökkentést. A baloldal egyik intézkedést sem támogatja" - olvasható az ITM közleményében.

Felidézik, hogy a kormány a tavaly október közepi szinten rögzítette a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, csirkefarhát és a 2,8 százalékos UHT tehéntej legmagasabb árát. A beavatkozás havonta több ezer forintos megtakarítást jelent. A további lépésekkel együtt a kormány összesen mintegy 3 százalékponttal fogta vissza az infláció mértékét.

A kormányhivatalok szakemberei február eleje óta 1558 üzletben végeztek helyszíni ellenőrzést, 128 esetben tártak fel mulasztásokat. 110 bolt alkalmazott a hatóságinál magasabb árat, leggyakrabban az étolajat kínálták az előírtnál drágábban. A hatóság eddig 90 esetben szabott ki összesen több mint 16,5 millió forint bírságot. Több mint félszázszor a legalacsonyabb, 50 ezer forintos tételt kell megfizetniük a kereskedőknek kisebb szabálysértések miatt.

Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár a közlemény szerint elmondta: "az elmúlt napokban születtek meg az eddigi legsúlyosabb szankciókat tartalmazó bírsághatározatok. Két üzletlánc egy-egy vidéki egysége négy-hat termékből sem tartotta készleten a rendelkezések szerinti mennyiséget. Az eddig példátlan hiányosságok miatt előbbit 1,2, utóbbit 1,8 millió forintos büntetés megfizetésére kötelezte a hatóság. A felkeresett kereskedők több mint 90 százalékánál semmiféle gond nem volt az árstop betartásával. A vásárlók kisszámú kivételtől eltekintve mindenütt a megfelelő mennyiségben és olcsóbban juthatnak hozzá az intézkedésben érintett élelmiszerekhez".

Címkék: árstop, élelmiszer

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.