Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. November 20. 06:34, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: MTI/Koszticsák Szilárd

Kezdődik a Tudomány Világfóruma

Kezdődik a Tudomány Világfóruma

Szerdán kezdődik a Tudomány Világfóruma (World Science Forum, WSF), amelyet Áder János köztársasági elnök és Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke nyit meg Budapesten.

A szombatig tartó világfórumon a tudomány etikájának és felelősségének vizsgálatát állítják a középpontba tudósok, tudománypolitikai döntéshozók Tudomány, etika és felelősség címmel.

A tudományos közösség, a társadalom, a politika és a gazdaság jövőjét meghatározó aktuális kérdéseket számba vevő világtalálkozón hat plenáris ülésen és csaknem harminc szekcióban várja a résztvevőket, emellett több kísérőrendezvényt és kulturális programokat is szerveznek. A 2003 óta kétévente megrendezett fórumra mintegy 120 országból csaknem ezer tudós, tudománypolitikai döntéshozó és újságíró érkezik.

A WSF szerdai megnyitóján a Művészetek Palotájában köszöntőt mond még Shamila Nair-Bedouelle, az UNESCO főigazgató-helyettese; Daya Reddy, az International Science Council (ISC) elnöke; Margaret A. Hamburg, a Science folyóiratot kiadó Amerikai Tudományfejlesztő Társaság (AAAS) elnöke és Bonginkosi Nzimande, a Dél-afrikai Köztársaság tudományügyi, oktatási minisztere. A jelenlévőket üzenetben üdvözöli António Guterres ENSZ-főtitkár.

A megnyitón adják át az UNESCO tudomány népszerűsítéséért járó Kalinga-díját, valamint az UNESCO környezetvédelmi Kábúsz szultán-díját.

A háromnapos rendezvénysorozat nyitóelőadását Peter-Paul Verbeek, a holland University of Twente professzora tartja a Művészetek Palotájában.

A WSF eseményeit Budapesten négy helyszínen, az MTA-n, a Művészetek Palotájában, az Országházban és a Szépművészeti Múzeumban rendezik meg. A konferencia ideje alatt minden este 18.30 és 23 óra között fényfestés lesz látható az MTA főhomlokzati és Duna felőli oldalán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.