Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Augusztus 01. 08:24, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Kína békét szeretne a tengereken, de a szuverenitás kérdésében nem enged

Kína békét szeretne a tengereken, de a szuverenitás kérdésében nem enged

Kína tengeri területi vitáinak békés, tárgyalásos megoldására törekszik, de a szuverenitását érintő kérdésekben nem hajlandó kompromisszumra, és növeli védelmi képességeit - mondta az államelnök-pártfőtitkár.

Hszi Csin-ping, a legfelsőbb pártvezetés, a Kínai Kommunista Párt (KKP) központi bizottsága 25 tagú politikai bizottságának ülésén megerősítette, Kína a békés fejlődés útját járja tovább, de semmilyen körülmények között nem adja fel törvényes jogait és alapvető nemzeti érdekeit.
Hszi kiállt amellett, hogy Kínát tengeri hatalommá kell tenni, miközben az ország más államokkal mind nagyobb mértékben törekszik érdekeinek összeegyeztetésére. Vitáinak rendezésére készül, és a sajátjának tartott területeken más államokkal közös fejlesztéseket szeretne. Mindazonáltal Kína felkészül a "bonyolult helyzetek" kezelésére - mondta.
Hszi szerint a 21. században az óceánok és tengerek jelentősége egyre növekszik, szerepük nemcsak a gazdaság fejlesztésében és a kapcsolattartásban fontos, hanem az állam szuverenitásának, nemzetbiztonságának a szempontjából is. Ezeknek a vizeknek stratégiai szerepük van a globális versenyben - fogalmazott.
Kína tengerpartja körülbelül 32 ezer kilométer hosszú, és 6500 szigetet tart területéhez tartozónak. A hivatalos adatok szerint hárommillió négyzetkilométernyi tengeri terület tartozik az igazgatása alá. A már korábban napvilágot látott fejlesztési tervek egyik célja, hogy a "gigantikus" tengeri szénhidrogén-lelőhelyeket feltárják. A Dél-kínai-tenger olajtartalékát 23-30 milliárd tonnára becsülik, és jelentős mennyiségű földgázt is rejt a talapzat.
Tavaly a tengeri olaj- és gázkutatással, valamint feltárással foglalkozó legnagyobb állami cég (CNOOC) csaknem harminc új tengeri blokkot létesített külföldiekkel együttműködve, ezekből 22 van a Dél-kínai-tengeren. A múlt hónapban napvilágot látott hírek szerint Kína energiaforrást feltáró kutatásba kezdett a Kelet-kínai-tengeren, közvetlenül a kínai-japán határsáv mentén.
Kínának több szomszédos állammal is tengeri területi vitája van, a Kelet-kínai-tengeren Japánnal, a Dél-Kínai-tengeren pedig Vietnammal és a Fülöp-szigetekkel, valamint - kevésbé intenzív - Malajziával és Bruneivel. Peking a problémákat kétoldalú tárgyalásokon rendezné, és azt állítja, hogy a viták felélesztése mögött Manila részéről provokációk, Tokió részéről pedig a korábbi satus quo megváltoztatása áll.
A szomszédos államok Pekinget erődemonstrációval vádolják, hajóinak megsűrűsödött járőrözését félelemkeltésnek, agresszivitásnak tekintik. Kína szerint azonban a fellépése törvényes, és meggyőződése, hogy "ellenlábasait" az Egyesült Államok biztatja, mert a feszültségkeltéssel még indokoltabbá válik jelenléte, szerepének térségbeli növelése.

Címkék: Hszi Csin-ping, kína

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.