Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Október 03. 14:25, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Kiskaput keresnek a bankok

Kiskaput keresnek a bankok

Nem forintból, hanem devizából szeretnék biztosítani egyes bankok a végtörlesztéshez szükséges forrásokat, pedig egyértelmű, hogy nem lehet devizában törleszteni a devizahitelt.

Jelentette ki Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke. Szerinte ez azt jelenti, hogy már megint a kiskapukat keresik egyesek, és a rendszer nem érti meg a végtörlesztés lényegét – írja a Magyar Hírlap.

Szász Károly azt mondta, fel kell lépni az ellen is, hogy egyes kisebb hitelintézetek különböző bújtatott költségekkel kérjenek díjat a szolgáltatásért, pedig ezt jogszabály is tiltja. „Összességében kedvező a magyar bankok tőkehelyzete, de fel kell készülni annak figyelemmel kísérésére, hogy az intézkedések egyike-másika érzékenyen érinti majd a bankrendszert”.

Már kezdeményezhetik bankjuknál a végtörlesztést azok, akik az év végéig élni kívánnak a lehetőséggel, és megfelelnek a feltételeknek. Az osztrák Raiffeisen Bank vezérigazgatója, Herbert Stepic korábban úgy nyilatkozott, pénzintézetük mintegy harmincötmilliárd forintos veszteséggel számol a devizaalapú hitelek egyösszegű végtörlesztése miatt.

Közben a Népszabadság azt írja, hogy elsejétől változott a lakásárverezési kvótarendszer, miután az otthonvédelmi akcióterv egyik pontjaként a kormány és a bankok az árverezési moratórium fokozatos feloldásában állapodtak meg. Mint ismert szeptember végéig csak a 30 millió forintnál drágább ingatlanok és a 20 milliónál nagyobb hitelek esetében lehetett elárverezni az adós lakását, a bankok legfeljebb az érintett ingatlanok két százalékát kísérelhették meg eladni. A változás eredményeként a korlát megszűnt, és már az ennél olcsóbb lakások és alacsonyabb hitelek esetében is árverezhetnek, ám azoknál csak legfeljebb a nem fizető hitelek két százalékánál kezdeményezhetnek ilyen eljárást. Ez a szint jövőre negyedévente három százalékra, 2013-tól négy, végül 2014-re öt százalékra emelkedik.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.