Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Február 08. 07:25, csütörtök | Életmód
Forrás: mti

Kissé nőtt a szalmonella-fertőzések száma

Kissé nőtt a szalmonella-fertőzések száma

Enyhén nőtt a szalmonellózishoz köthető esetek száma az uniós tagállamokban 2016-ban az EU legfrissebb, zoonózisokat (állatról emberre vagy emberről állatra terjedő megbetegedéseket) összegző jelentése szerint.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt tapasztalja, hogy Magyarországon is mérsékelten növekszik a szalmonella-fertőzések száma.

A Nébih honlapján ismertette: az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) közös jelentésében szereplő európai országokban 2016-ban 4786 élelmiszer eredetű szalmonellózis (zoonózist okozó szalmonella) megbetegedést regisztráltak, ami 94 530 személyt érintett. Bár ez nem tér el jelentősen a 2010 és 2016 közötti esetszámok éves átlagától, az előző évi 4362 esethez képest enyhe növekedést mutat. Ezzel megállt az a kilenc éve tartó tendencia, amelynek során folyamatosan csökkent a regisztrált megbetegedések száma.

Magyarországon 2016-ban a Nébih információi szerint 681 élelmiszer eredetű humán szalmonella-fertőzés történt, közülük 76 esetben volt szükség kórházi ellátásra. A hazai számadatok szintén a megbetegedések mérsékelt növekedését igazolják. Az EU más tagországaihoz hasonlóan - az esetek több mint felénél a tojás, tojástermékek, illetve baromfihús fogyasztásából adódó Salmonella Enteritidis felelős a szalmonellózisok kialakulásáért - írják.

A szalmonella-fertőzésről és a legújabb EU jelentés részleteiről a Nébih honlapján lehet tájékozódni.

Címkék: fertőzés, szalmonella

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.