Városlista
2021. április 22, csütörtök - Csilla

Hírek

2012. Szeptember 19. 12:20, szerda | Helyi
Forrás: Kisalföld

Kitárultak Ariadné műhelyének ajtói Sopronban

Kitárultak Ariadné műhelyének ajtói Sopronban

Csodaszép kaspókat készítettek azok a hölgyek, akik ott voltak az őszi szezon első kézműves foglalkozásán Méhesné Horváth Adriennel.

Az elismert kézműves ebben a félévben a nemezelt üreges tárgyak készítésébe avatja be az érdeklődőket a soproni Liszt-központban.
Reneszánszát éli napjainkban a nemezelés, egyre több a rajongója az interneten is – mondja Martos Virág az Ariadné Műhely szervezője.

A nemez ősi eredetű textil, amelyet hagyományosan birkagyapjúból, víz segítségével, gyúrással készítenek. A szibériai halomsírokból már Kr. előtt 600 körülről kerültek elő nemeztárgyak, szőnyegek, de az első nemezre utaló leletek Törökországból valók, Kr. előtt 6500-ból.

A nemezelésnek tehát több ezer éves múltja van. Nemcsak a technikával, hanem a hagyománnyal is megismerkedhettek az Ariadné műhely résztvevői a Liszt-központban. Színes, hatcsúcsú kaspókat készítettek, mindenki a saját ízlésvilága szerint. Külön érdekesség, hogy a foglalkozáson voltak szinte profi nemezelők és kezdők is.


Ami közös bennük: mindenki nagyon jól érezte magát és gyönyörű kaspóval, valamint sok új tapasztalattal lett gazdagabb. Az együtt alkotásból pedig igazi közösségi hangulat alakult ki. Hiszen amit közösen készítünk, az összehoz bennünket, az közös örömet okoz, még nagyobb katarzist generál. Ezt hívják az együtt alkotás örömének.

A kézműves foglalkozások ugyanis folytadnak, legközelebb október 28-án és november 24-én. Az biztos, hogy az elsőn tarisznyát fognak készíteni a résztvevők. Jelentkezni még lehet, a foglalkozások ugyanis egymástól függetlenek.

Címkék: kézműves, Sopron

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 18. 12:43, vasárnap | Helyi

Baleset Sopronban

A kisteherautó beton lámpaoszlopot döntött ki .

2021. Március 24. 14:37, szerda | Helyi

Frissítve ! Lángol Sopronban az ADS üzeme - GALÉRIA

Nagy erőkkel vonulnak fel a katasztrófavédelem emberei. Az Ágfalvi utat teljes szélességében lezárták.

2021. Március 10. 20:29, szerda | Helyi

A Lőver Uszoda kapta a legtöbb szavazatot

Kedden éjfélkor lezárult az új uszoda névválasztására kiírt szavazás. Több ezer voks érkezett, végül a Lőver Uszoda elnevezés diadalmaskodott - jelentette be közösségi oldalán dr. Farkas Ciprián polgármester.

2021. Április 22. 18:10, csütörtök | Külföld

Németország 30 millió adagot vásárol a Szputnyik V vakcinából

Németország 30 millió adagot vásárol az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen kifejlesztett Szputnyik V orosz vakcinából - jelentették csütörtökön német hírportálok.