Városlista
2020. október 1, csütörtök - Malvin

Hírek

2012. Szeptember 19. 12:20, szerda | Helyi
Forrás: Kisalföld

Kitárultak Ariadné műhelyének ajtói Sopronban

Kitárultak Ariadné műhelyének ajtói Sopronban

Csodaszép kaspókat készítettek azok a hölgyek, akik ott voltak az őszi szezon első kézműves foglalkozásán Méhesné Horváth Adriennel.

Az elismert kézműves ebben a félévben a nemezelt üreges tárgyak készítésébe avatja be az érdeklődőket a soproni Liszt-központban.
Reneszánszát éli napjainkban a nemezelés, egyre több a rajongója az interneten is – mondja Martos Virág az Ariadné Műhely szervezője.

A nemez ősi eredetű textil, amelyet hagyományosan birkagyapjúból, víz segítségével, gyúrással készítenek. A szibériai halomsírokból már Kr. előtt 600 körülről kerültek elő nemeztárgyak, szőnyegek, de az első nemezre utaló leletek Törökországból valók, Kr. előtt 6500-ból.

A nemezelésnek tehát több ezer éves múltja van. Nemcsak a technikával, hanem a hagyománnyal is megismerkedhettek az Ariadné műhely résztvevői a Liszt-központban. Színes, hatcsúcsú kaspókat készítettek, mindenki a saját ízlésvilága szerint. Külön érdekesség, hogy a foglalkozáson voltak szinte profi nemezelők és kezdők is.


Ami közös bennük: mindenki nagyon jól érezte magát és gyönyörű kaspóval, valamint sok új tapasztalattal lett gazdagabb. Az együtt alkotásból pedig igazi közösségi hangulat alakult ki. Hiszen amit közösen készítünk, az összehoz bennünket, az közös örömet okoz, még nagyobb katarzist generál. Ezt hívják az együtt alkotás örömének.

A kézműves foglalkozások ugyanis folytadnak, legközelebb október 28-án és november 24-én. Az biztos, hogy az elsőn tarisznyát fognak készíteni a résztvevők. Jelentkezni még lehet, a foglalkozások ugyanis egymástól függetlenek.

Címkék: kézműves, Sopron

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 25. 12:52, péntek | Helyi

Már látszik a fény az alagút… elején

Az M85-ös gyorsforgalmi út Csorna II.–Sopron-kelet–Fertőrákos csomópont közötti szakaszok kivitelezése és a kiviteli tervek elkészítése tárgyában kötött szerződések teljesítési határideje 2020. december 31.

2020. Szeptember 05. 17:00, szombat | Helyi

Kormányzati döntés - szabad az út az ingázók előtt

A kormány pénteki ülésén jelentős módosításokról döntött, amely még este megjelent a Magyar Közlönyben. Ezek alapján a következő változások lépnek életbe szeptember 5-étől.

2020. Augusztus 03. 15:19, hétfő | Helyi

11 soproni fertözött egy házibuli után

Egy vélhetően soproni családi rendezvény után több tucat ember kapta el a koronavírust Magyarországon ebből 11 soproni lakos, további 127 fő került hatósági házi karanténba a kontaktkutatás után.

2020. Július 28. 13:33, kedd | Helyi

Soproni házibuliból vitték a koronavírust Vas megyébe

A négy új fertőzöttből egy biztosan egy soproni házibuliban kapta el a fertőzést, majd továbbadta rokonának - derült ki a vaol.hu-ról.