Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. Március 13. 19:14, szerda | Helyi
Forrás: mti, saját

Konzervatív, de változik a magyar borízlés

Konzervatív, de változik a magyar borízlés

Feljövőben vannak a fehérborok, de a fogyasztók továbbra is a vörös édes asztali borokat kedvelik...

...ezek pedig nem a minőségi kategória képviselői - mondta az Agrár Marketing Centrum (AMC) vezérigazgató-helyettese egy szerdai soproni szaktanácskozáson.

Simon Péter szerint a hazai bormarketing helyzetét nehezíti, hogy a termelők oldaláról sok esetben hiányzik a forrás és a hajlandóság, a fogyasztóknál pedig a borral kapcsolatos alaptudás.

A magyar fogyasztók nagyon szeretik a fesztiválokat, a borágazatnak azonban nem kell olyan problémával küzdenie, mint a pálinkásoknak, hogy a minőségi termékeik hatvan százaléka ilyen rendezvényeken fogy - közölte a szakember. Bormarketingre tavaly, akárcsak 2011-ben, 800 millió forintot fordított az AMC, ennek egyik eleme volt egy három helyszínes rendezvénysorozat, egy 22 epizódos tévésorozat, egy országos támogató kampány, valamint az éttermi borfogyasztást népszerűsítő projekt.

Más borvidéken ugyanakkor némileg más tapasztalatok is vannak, melyek részben hasonlók, részben viszont teljesen eltérnek a fentiektől! "-Szerintem teljesen átalakult a magyar borfogyasztás. Főleg a 20-40 év közötti vendégeimnél tapasztaltam a gyümölcsös, száraz borok utáni rajongást, lehet az fehér, rosé, de a vörösboroknál is abszolút leáldózóban vannak a nehéz vastag, főleg az "agyonbariqolt" tételek! Az emberek szeretnek borozni, kóstolgatni és erre gyakorlatilag alkalmatlanok a nehéz, nagytestü borok! Természetesen egy marhasteak vacsorához kötelező az extra prémium, vastag testes vörösbor, de ez nincs minden nap. Ezért is brutálisan visszaesett ezeknek a felsőkategóriás, drága prémium boroknak az eladása! Az alaptudás pedig bőven megvan sőt vannak ezek a 2-3nap alatt elvégezhető 80-100ezer forintos tanfolyamok, amik után a vendégeim profi, a borkészítésről mindent tudó emberek akiknek én örülök, de rettentően! Persze ugyanakkor ami ebben a jó, ugyanaz kevésbé szerncsés is tud lenni, idegesítőek is lehetnek egy bórkóstoló közben, hogy mindent jobban tudnak, de összességében azt kell mondjam, hogy az én megítélésem abszolút pozitív ezekről a borfogyasztókról!" - mondta el lapunknak Haraszti Ferenc, a Haraszti Pince borász-menedzsere Palkonyán, a villányi borvidéken!

A 2012-es év egyik sikereként említette Simon Péter, hogy - 50 ezer és 200 ezer forint közötti összegért - felvásároltak több, a magyar borra utaló, jellemzően egyébként nem is használt internetes címet, s az azokra érkező forgalmat a bor.hu domainre irányították, amelyet a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületétől szereztek meg. Elmondta, hogy az idén megismétlik az öt évvel ezelőtt végzett átfogó bormarketing-kutatást.

Címkék: bor, helyi, szokások

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 17:25, szombat | Helyi

Népszerű a Gondosóra program Sopronban is

Több ezer soproni idős igényelte a gondosórát, amely a nap 24 órájában szolgálja biztonságukat.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Helyi

Sopron továbbra is az egyik legbiztonságosabb város

Rendészeti Integrált Központ épült Sopronban és városszerte helyeztek el térfigyelőkamerákat, sebességmérőket és alakítottak ki korszerű gyalogos-átkelőhelyeket az elmúlt években, melyek a soproniak biztonságát szolgálják.

2024. Április 16. 15:56, kedd | Helyi

Nívódíjat nyert a soproni Múzeumnegyed

Építőipari Nívódíjat nyert a Sopron Fő terén található Múzeumnegyed. A felújított épületegyüttes műemlék-helyreállítás és rehabilitáció kategóriában érdemelte ki a díjat.

2024. Április 12. 11:22, péntek | Helyi

A helyi gazdaság megerősítése a cél Sopronban

Az elmúlt években több olyan fejlesztést sikerült megvalósítani, amely hozzájárul a helyi gazdaság megerősítéséhez. Megépült az M85-ös autóút, új inkubátorház épült és kialakításra került az új ipari park területe.