Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Július 16. 20:02, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Kórházszövetség: a kórházi tartozások újratermelődését még nem sikerült megakadályozni

Kórházszövetség: a kórházi tartozások újratermelődését még nem sikerült megakadályozni

Bár már történtek lépések a kórházi tartozások keletkezésének megakadályozására, ezek önmagukban nem elegendőek, és ebben az évben még nem éreztethetik hatásukat - mondta Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke hétfőn az MTI-nek.

A Napi Gazdaság hétfői számában Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára nyilatkozott arról, hogy a szövetségük tagvállalatai felé fennálló kórházi tartozások ismét növekedésnek indultak, és őszre újból kritikus mértékűre nőhetnek.
Rácz Jenő erről azt mondta: régóta megfigyelhető, hogy az év második felére nagyobb mértékben emelkednek a kórházi tartozások. Emiatt az elmúlt mintegy 15 évben szinte mindig beavatkozásra, konszolidációra volt szükség. Tavaly például beavatkozás nélkül nagyjából 60 milliárd lett volna a kórházi adósságállomány, amit úgy kezeltek, hogy az Egészségbiztosítási Alapban relatív többletként keletkezett tartalékot átforgatták az intézményekhez - ismertette.
Az elmúlt időszakban több olyan intézkedés történt, amely az adósság keletkezésének csökkentésére alkalmas, mint például az állami irányítás megvalósítása, a struktúraátalakítás, a profiltisztítás, és elindultak a közös közbeszerzések is - sorolta a kórházszövetség elnöke, de hozzátette: ezek erre az évre még nem jelentenek megtakarítást.
A kórházak adósságállományának jelenlegi összege egyelőre nem ismert, mivel az első féléves adatokat ezekben a napokban jelentik az intézmények az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak, amely a végleges adatokat várhatóan július vége felé közli.
Rácz Jenő azt mondta: miután az intézmények finanszírozása az idén nem változott, sőt a béremelés azon része, mint a minimálbér kötelező emelése, továbbá az áfaemelés plusz költséget jelentettek a kórházak számára, így azok adósságállománya az első félévben 40, éves szinten akár 80 milliárd is lehetne.
Ráadásul - mint Rácz Jenő kiemelte: a jövő évi költségvetés is "meglehetősen szűk" keretet biztosít az egészségügy számára. Szerinte hiú ábránd, hogy kevesebb pénzből több és egyúttal minőségi szolgáltatást lehet biztosítani. Ehhez komplex intézkedési csomagra van szükség - szögezte le a kórházszövetség elnöke, aki szerint a mostanáig megvalósult, illetve a Semmelweis Tervben felvázolt intézkedések szükségesek, de nem elégségesek az adósságállomány csökkentésére. A kórházszövetség az egészségügy területén paradigmaváltást tart indokoltnak, újra kell gondolni a szolgáltatási csomagokat, és további forrásteremtésre van szükség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során