Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Október 30. 15:24, péntek | Helyi
Forrás: www.sopron.hu

Korszerűsödő szennyvízelvezetés

Korszerűsödő szennyvízelvezetés

A \"Sopron-Balf szennyvízelvezetés fejlesztése\" című projekt záróeseményére került ma sor a balfi szennyvíztisztító telepen.

”Sopron-Balf szennyvízelvezetés fejlesztése” projekt a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP-1.2.0/09-11) keretén belül az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósult meg 2013 decembere és 2015 októbere között. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség döntése alapján Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata, mint a projekt Kedvezményezettje a projektfeladatok végrehajtásához vissza nem térítendő támogatásban részesül. A projekt teljes költsége: 340 610 105 Ft. A támogatás mértéke a projekt elszámolható költségeinek 94,11 %-a, azaz 317 194 571 Ft. A projekt kivitelezése 2015. májusa és 2015. októbere közé esett.

A korábbi balfi szennyvíztisztító telep annak ellenére, hogy terhelése nem érte el, sőt az 52%-os kapacitás kihasználtsággal meg sem közelítette a tervezett értékeket, a leggondosabb üzemelés ellenére sem tudta teljesíteni azokat a határérték előírásokat, amelyek betartása a Fertő-tó védelme érdekében szükséges lett volna. A szennyvíztisztító telep ezért bírságos volt és a hatóságok kötelezték az Üzemeltetőt a szennyezéscsökkentésre. A Balfi szennyvíztisztítótelep kisebb technológiai korrekcióval, egyszerűbb és olcsóbb üzemviteli lehetőségek mellett, továbbra is része a Soproni Vízmű Zrt által üzemeltetett hálózatnak, de onnan szennyezés nem kerül többé a Fertő-tóba. A telep előtisztítóként működve, biológiai oxidáció mellett előtisztítja a Balf városrészen összegyűjtött szennyvizeket. Innen az előtisztított víz egy Kópházán elhelyezkedő átemelő segítségével kitáplálásra kerül a Fertő-tó vízgyűjtőjéből. A projekt így hozzájárul a közösségi és országos jelentőségű Fertő-tó természetes állapotának javulásához is.

A balfi telepről kikerülő előtisztított szennyvíz a kópházi átemelőn keresztül a Soproni Szennyvíztisztító Telepre kerül, ahol a rendelkezésre álló korszerű tisztítási eljárás eredményeképpen tovább tisztul, majd a tisztított víz az Ikva patakba kerül.A kitápláló rendszer minél gazdaságosabb megvalósíthatósága érdekében felhasználjuk a már működő csatornahálózati lehetőségeket. Az előtisztított szennyvíz továbbítása a soproni telepre, egy-egy közel 3-3 km-es új nyomócső kivételével, a már meglévő csatornarendszeren keresztül történik.

A balfi telepen keletkező szennyvíziszap szállítását szintén a nyomócső és gravitációs cső biztosítja, vagyis az iszapot szintén a Soproni Szennyvíztisztító telepen kezelik a jövőben.A projekt által megvalósított létesítmények az önkormányzatok tulajdonát képezik, az üzemeltetési feladatokat – a jelenlegi gyakorlatnak megfelelően – a Soproni Vízmű Zrt látja el. A beruházás célja, hogy a modern, korszerű szennyvíztisztító telepek és csatornahálózat megvalósítása révén csökkenjen a környezeti terhelés, valamint a jobb higiénés állapotok kialakításával javuljon a lakosság életminősége.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:59, csütörtök | Helyi

Sopron az egyik legnépszerűbb úti cél

Beindult a hazai turizmus, melynek idén legkeresetteb helyei Sopron, Gyula és Debrecen.

2024. Április 25. 15:52, csütörtök | Helyi

Idén is nagyot dobbant a SopronFest

Májusban közel 100 helyszínen 300 program várja a fesztiválozókat Sopronban. Hazai és külföldi előadók, podcast-beszélgetések, kiállítások, túrák és sok más különböző esemény színesíti a SopronFest kínálatát.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

A baloldal belharcaitól hangos Sopron

Az elmúlt hetekben számos belső konfliktus került nyilvánosságra a soproni baloldali pártok és jelöltek háza tájáról, ennek eredménye, hogy a felek még egymással is képtelenek szót érteni.

2024. Április 20. 17:25, szombat | Helyi

Népszerű a Gondosóra program Sopronban is

Több ezer soproni idős igényelte a gondosórát, amely a nap 24 órájában szolgálja biztonságukat.