Városlista
2022. augusztus 13, szombat - Ipoly

Hírek

2013. Július 25. 08:14, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Kortárs brit mű nyitja a Salzburgi Ünnepi Játékok operasorozatát

Kortárs brit mű nyitja a Salzburgi Ünnepi Játékok operasorozatát

Sir Harrison Birtwistle brit kortárs komponistának, a Benjamin Britten utáni nemzedék kiemelkedő alakjának Gawain című operájával kezdődik a Salzburgi Ünnepi Játékok operaelőadásainak sorozata péntek este.

A sziklafalak övezte egykori lovasiskolában, a Felsenreitschuléban Ingo Metzmacher vezényletével, Alvis Hermanisnak, a híres baltikumi rendezőiskola neveltjének elképzelése alapján és színpadképében elevenedik meg az Arthur-mondakör egyik leágazásából komponált kétfelvonásos opera.
Helga Rabl-Stadler, a fesztivál elnöke az osztrák hírügynökségnek hangsúlyozta, hogy a Gawain erős "felütés" a programban, amelyben természetesen mindenkor főszerepet játszanak a tisztelt ikonok, például Mozart, Verdi és Wagner. Az elnök szerint a közvéleményt bizonyosan meggyőzi az előadás arról, hogy érdemes nyitni a kortárs operák irányába.
A klarinétművésznek készült, 79 éves Birtwistle-nek a Gawain talán a legismertebb operája, amelynek komponálását 34 évesen 1968-ban kezdte, de csak 1991-re fejezte be és 1994 és 1999 között átdolgozta. Az ősbemutatót 1991-ben tartották a londoni Covent Gardenben lévő Királyi Operában. A Gawain és a Zöld Lovag című középkori angol lovagregényből David Harsent írta az opera librettóját. Komor várak, kísérteties éjszakai jelenések, varázslás, politikai intrikák és szerelmi félreértések tarkítják az Arthur és a kerekasztal lovagjainak legendakörébe tartozó történetet.
A história egyébként a filmeseket is megihlette. Stephen Weeks először Sir Gawain és a Zöld lovag címmel vitte vászonra az 1970-es évek elején, majd egy évtizeddel később A vitézek kardja címmel, Miles O'Keeffe-fel Gawain és Sean Conneryvel a Zöld Lovag szerepében. Legalább két tévéadaptáció is készült.
Gawaint, akit egyes legendák Arthur király unokaöccsének neveznek, a világhírű brit bariton, Christopher Maltman személyesíti meg. A Zöld Lovag szerepét az egyik legrangosabb, világszerte ismert énekes, John Tomlinson kelti életre. A brit basszus Bartók A kékszakállú herceg vára című operáját négy alkalommal is lemezre énekelte.

Címkék: kortárs, kultúra, opera

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 13. 05:00, szombat | Belföld

Bozótvágó késsel támadt ismerősére egy férfi a mozsgói szőlőhegyen

Emberölés kísérletének gyanúja miatt őrizetbe vettek egy szigetvári férfit, aki kedden, szerelemféltésből, ismerősére támadt a mozsgói szőlőhegyen - közölte a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken.

2022. Augusztus 12. 18:01, péntek | Belföld

Idős nőkre támadt, végül sikerült elfogni

A fővárosi nyomozók egy napon belül elfogták a férfit, aki a gyanú szerint tavaly novemberben két idős asszonyt is megtámadott, egyiküknek életveszélyes sérülést okozva. A nyomozás most fejeződött be

2022. Augusztus 12. 17:04, péntek | Belföld

Több mint háromszorosára nőtt a légitársaságok forgalma

Továbbra is erőteljes a globális légi közlekedés fellendülése, az európai légitársaságok júniusi utasforgalma több mint háromszorosára nőtt, 234,4 százalékkal emelkedett 2021 júniusához képest

2022. Augusztus 12. 15:06, péntek | Belföld

Gyorsított engedélyezéssel télen már termelhet az első kút a békési gázmezőn

Az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválság hatásait egyebek mellett a hazai földgázkitermelés jelentős növelésével enyhíti a kormány.