Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Június 06. 12:26, szerda | Külföld
Forrás: Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti

Kövér: azok osztják meg az erdélyi magyarságot, akik kiszorítják a másként gondolkodókat

Kövér: azok osztják meg az erdélyi magyarságot, akik kiszorítják a másként gondolkodókat

Azok osztják meg az erdélyi magyarságot, akik nem engedik, hogy különböző értékrendek megnyilvánuljanak az egységes képviseletben, és kiszorítják a másként gondolkodókat

- szögezte le Kövér László házelnök szerdán a Magyar Polgári Párt (MPP) székelyudvarhelyi székházában tartott sajtóértekezletén.

Kövér az MPP tiszteletbeli elnökeként részt vesz a vasárnapi önkormányzati választásokra készülő párt kampányában, három nap alatt csaknem ötven erdélyi települést látogat meg.
A házelnököt az újságírók arról kérdezték, nem tart-e attól, hogy részvétele az MPP választási kampányában megoszthatja és gyengítheti a magyarok egységes érdekképviseletét Romániában. A politikus azt mondta, hogy szerinte az az egység, amelyet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) követel meg, az egykori kommunista állampártok egységére emlékeztet.
"Az hogy ki osztja meg a nemzeti közösséget, az megítélés kérdése: Szerintem azok osztják meg az itteni magyarságot, akik nem engedik, hogy a különböző vélemények, értékrendek szabadon kifejeződést kaphassanak, az egyébként egységes politikai képviseleten belül. Azok, akik kiszorítják azokat a saját pártjukból, akiknek más a véleményük és másképp képzelik el az adott esetben a közös célokhoz vezető utakat" - vélekedett Kövér László.
Ő viszont arra buzdítja az erdélyi magyarokat, hogy éljenek a választás szabadságával, a magyar pártok pedig tárgyalóasztal mellett kössenek kompromisszumot. "Az tény, hogy több magyar párt létezik, és az egységet úgy kellene megteremteni, hogy ezek egy asztalhoz üljenek, és próbáljanak kompromisszumos programban, egységes fellépésben megállapodni. Azok osztják meg a magyarságot, akik erre a párbeszédre, erre a kompromisszumra nem hajlandóak" - mondta a házelnök.
Az MTI kérdésére, hogy - a nemzeti összetartozás jegyében - Magyarország nem tudna-e segíteni az erdélyi magyar pártok tárgyalóasztalhoz ültetésében, Kövér László azt mondta: személy szerint is, a Fidesz is, a magyar kormány is szívesen vállalna ilyen közvetítő szerepet, hiszen megvannak ennek a fórumai. "Ehhez azonban egy minimális oldódás lenne szükséges az itteni feszültségben. Ma olyan merev, ellenséges a viszonyulás az RMDSZ részéről mindenkivel szemben, aki az önállóság hangján merészel megszólalni, hogy reménytelennek tartanám, ha mi kívülről próbálnánk beavatkozni ebbe a viszonyba. Először a jó szándéknak kellene kialakulnia, utána a sérelmek tisztázásában, a kompromisszum megtalálásában szívesen részt vennénk partnerként" - mondta Kövér László.
A sajtóértekezleten házigazdaként jelen lévő Szász Jenő, az MPP elnöke, az MPP székelyudvarhelyi polgármesterjelöltje elmondta: folytatni szeretné azt a munkát, amelyet 1996 és 2008 között végzett, amikor ő állt a város élén. Intézményépítéssel Székelyföld fővárosává tenné Székelyudvarhelyt. Szerinte az RMDSZ-es vezetőség zsákutcába vitte a várost, és változás kell ahhoz, hogy Székelyudvarhely "visszatérjen a történelem főútjára". Megtisztelőnek nevezte, hogy ebben Kövér László házelnök támogatását élvezi.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).