Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. Július 27. 14:21, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Közel kétmillió hitel már bedőlt - adósságcsapdában a lakosság

Közel kétmillió hitel már bedőlt - adósságcsapdában a lakosság

Tovább emelkedett a Központi Hitelinformációs Rendszerben nyilvántartott késedelmes lakossági hitelek aránya, a vállalati szféra törlesztési mulasztásai pedig stagnáltak.

Eszerint egymillió 620 ezer lakossági hitelszerződést nem tudnak több mint három hónapja fizetni a banki ügyfelek.

Egyre drámaibb képet mutatnak a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) számai. A júliusban frissített adatok szerint egymillió 620 ezer, késedelembe esett lakossági hitelszerződésből mindössze 147 ezret zártak le, egymillió 473 ezer pedig az „aktív bedőlt” hitel száma. Májusban egymillió 609 ezer bajba jutott szerződést tartottak nyilván, amelyből 148 ezret zártak le, s egymillió 461 ezer darab szerződést nem fizettek több mint kilencven napja.

A vállalkozói hitelszerződések esetében stagnálás látható, ami azt jelenti: míg májusban egymillió 361 ezer, addig most egymillió 359 ezer a nem fizetett hitel. Ezek közül májusban és júniusban egyaránt 965 ezret zártak le, a fennálló tartozások száma 396, illetve 394 ezer. Az idén azonban jogszabály-módosítás történt, aminek nyomán a lakossági mulasztások 13-14 százaléka kikerül az adatbázisból. Ha ezt a kiesést hozzávesszük a jelenlegi 1,6 milliós lakossági hiteltartozáshoz, akkor azt láthatjuk: csaknem kétmillióra nőtt a fizetni nem tudó ügyfelek száma.

Mint ismert, a KHR–rendszerbe, korábbi nevén BAR–listára azok kerülnek fel, akik legalább a minimálbér (2011. január 1-jétől 78 ezer forint) összegét kitevő kölcsön megfizetésével folyamatosan, több mint kilencven napon át késlekednek. Az is felkerül a listára, aki hamis okmánnyal igazolja magát, hamis adatot közöl, vagy bankkártyával visszaélést követ el. A KHR a vállalatok esetében valamennyi hitelszerződés adatait rögzíti, lakossági körben azonban csak úgynevezett „feketelistás” nyilvántartást vezetnek.

Az idei évtől a bankok csak azokat látják a KHR-rendszerben, akik hátralékukat nem rendezték 12 hónapon belül. Azaz a fizetési késedelembe esett adósokat a mulasztás megszűnését követően nem öt, hanem csak egyetlen évig tartják nyilván - írja a Magyar Hírlap.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: hitel

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.