Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Május 08. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Kriptovalutára utaznak zsaroló levelek küldői

Kriptovalutára utaznak zsaroló levelek küldői

Kriptovalutát követelő zsaroló emailek miatt figyelmeztet Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI).

A rendőrség honlapján pénteken közzétett közlemény szerint a napokban a kibernyomozók több bejelentést is kaptak olyan állampolgároktól, akik az emailfiókjukba történő belépést követően egy zsaroló hangvételű üzenetet kaptak.

A hosszú, magyar nyelven íródott - ám magyartalanságokkal tűzdelt - üzenet lényege szerint azt egy hivatásos programozó küldte, aki megszerezte az irányítást a címzett számítógépe felett. Az üzenet írója közölte: ha nem kap 48 órán belül 1350 dollárnak megfelelő bitcoint a levélben megadott címre, akkor kompromittáló felvételeket tesz közzé a címzettről.

A rendőrség szerint az ilyen üzenet miatt nem kell aggódni. A kibernyomozók tájékoztatása szerint régóta ismert módszerről van szó: az elkövető a felhasználók hiszékenységét kihasználva próbál meg kriptovalutához jutni. Az email küldője valójában nem szerezte meg az irányítást a számítógép felett és nincsenek is felvételei a címzettről.

Az ilyen és hasonló üzeneteket a küldő egyszerre több ezer, vagy akár több tízezer emailcímre továbbítja, bízva abban, hogy a sok címzett közül néhányan esetleg - komolyan véve a fenyegetést - teljesítik a kérését.

A kibernyomozók azt tanácsolják, hogy ha valaki hasonló üzenetet kap, akkor maradjon nyugodt, válasz nélkül törölje az üzenetet, és semmiképpen se utaljon kriptovalutát az elkövető által megadott címre - olvasható az NNI közleményében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek

2024. Április 22. 15:29, hétfő | Belföld

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott