Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2015. Szeptember 18. 10:37, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Kulturális örökség napjai - Programok Győr-Moson-Sopron megyében

Kulturális örökség napjai - Programok Győr-Moson-Sopron megyében

A Rómer Flóris-emlékévhez kapcsolódnak a Kulturális örökség napjai Sopronban és Győrben. Fertőszéplakon az örökségvédelem kerül előtérbe, Sopronkövesden pedig a helyi értékek mellett az afrikai kultúra kap hangsúlyt.

Kétszáz éve született Rómer Flóris bencés szerzetes, egyházmegyés pap, régész, természettudós, művészettörténész, akadémikus. Az évforduló jegyében a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban vasárnap is az alapító névadóra emlékeznek. A polihisztor tudományos munkásságát Szende László régész, muzeológus eleveníti fel.

A Soproni Múzeumban két előadás lesz szombaton - tájékoztatta az MTI-t Szabadhegyi Zita, az intézmény kommunikációs munkatársa. A közönség hallhat a most megújuló Várkerület és környéke régészeti kutatásairól, valamint a magyar műemlékvédelem kezdeteiről, Rómer Flóris és idősebb Storno Ferenc festő, restaurátor, építész barátságáról. Levelezésüket a Soproni Múzeum Storno-gyűjteménye őrzi.

A Fertőszéplaki Tájházakban szombaton a gyerekek délelőtt tíz órától hagyományőrző feladatokkal, népi játékokkal foglalhatják le magukat. Lehet majd kosarat fonni, agyagozni, vályogtéglát vetni, paticsfalat (vesszőfal) készíteni.
Ezzel párhuzamosan egy konferenciát, valamint egy kiállítást szervez a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa és a győri Hild József Építőipari Szakközépiskola. A közönség előadást hallhat például a kortárs építészet lehetőségeiről a világörökségi környezetben, valamint az épített örökség megőrzésének helyi tapasztalatairól is. A tárlat pedig a szakképző intézmény építészeti felmérő táboraiban készült dokumentumokat (fotókat, rajzokat) mutatja be. A kiállításon az iskola vezetője, Józsa Tamás tart majd óránként tárlatvezetést. A programok célja, hogy bemutassák a Fertő kultúrtáj és a Kisalföld jellegzetes népi építészeti örökségét.

Nagycenken, a Széchenyi István Emlékmúzeumban és a Széchenyi-mauzóleumban is rendhagyó tárlatvezetések lesznek vasárnap. A múzeum délelőtt 10 órától délután 6-ig tart majd nyitva, a belépés pedig ingyenes lesz. 11 órától Széchenyi történelmi ereklyék a múzeumban és Az 1840. augusztus 20-i István névnapon bemutatott, megújult kastély története címmel történészek tartanak vezetést.
Nyitva lesz egész nap a mauzóleum is, ahol A nagycenki sírbolt és a sírkert "meséi" címmel tartanak ingyenes tárlatvezetést 14 órától. Mindkét helyszínen a közönség kérdezhet is a történészektől, akik kevéssé ismert információkkal készülnek a tárlatvezetésre.

Győr-Moson-Sopron megyében a legszélesebb hétvégi programkínálat Sopronkövesden lesz. A településen, amely hét éve csatlakozott először a Kulturális örökség napjaihoz, idén 15 helyszínen mintegy 50 eseményre várják a közönséget. A kiállítások száma is eléri a húszat - emelte ki Fülöp Zoltán polgármester. Hozzátette, hogy a ezúttal a helyi egyesületek mellett Afrika is bemutatkozhat Sopronkövesden. Két magyarországi alapítvány ugyanis az afrikai zenét, gasztronómiát és tánckultúrát hozza el a településre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:59, csütörtök | Helyi

Sopron az egyik legnépszerűbb úti cél

Beindult a hazai turizmus, melynek idén legkeresetteb helyei Sopron, Gyula és Debrecen.

2024. Április 25. 15:52, csütörtök | Helyi

Idén is nagyot dobbant a SopronFest

Májusban közel 100 helyszínen 300 program várja a fesztiválozókat Sopronban. Hazai és külföldi előadók, podcast-beszélgetések, kiállítások, túrák és sok más különböző esemény színesíti a SopronFest kínálatát.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

A baloldal belharcaitól hangos Sopron

Az elmúlt hetekben számos belső konfliktus került nyilvánosságra a soproni baloldali pártok és jelöltek háza tájáról, ennek eredménye, hogy a felek még egymással is képtelenek szót érteni.

2024. Április 20. 17:25, szombat | Helyi

Népszerű a Gondosóra program Sopronban is

Több ezer soproni idős igényelte a gondosórát, amely a nap 24 órájában szolgálja biztonságukat.