Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Április 28. 08:06, kedd | Helyi
Forrás: MTI. foto/pixabay

Kurz: az osztrák kormány mindent megtesz, hogy az emberek a lehető leggyorsabban visszaszerezzék a szabadságukat

Kurz: az osztrák kormány mindent megtesz, hogy az emberek a lehető leggyorsabban visszaszerezzék a szabadságukat

Az osztrák kormány gyorsan és következetesen lépett, hogy megfékezze a koronavírus-járványt, és éppen úgy mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az emberek a lehető leggyorsabban visszaszerezzék a szabadságukat

- jelentette ki Sebastian Kurz kancellár a bécsi Hofburgban hétfőn, a második Osztrák Köztársaság kikiáltásának 75. évfordulóján rendezett ünnepségen.


"Sikeres időkre tekinthetünk vissza, egy meggyengült, szétzilált, a II. világháborút átélt Ausztriából erős és jómódú ország lett" - mondta Kurz. Hozzátette, hogy egy jogállamiságon és szabadságon alapuló demokrácia jött létre az Európai Unió szívében. Kifejtette: mindezért az utókor hálával tartozik a háború utáni nemzedéknek, azoknak, akik újjáépítették az országot.
A kancellár felhívta a figyelmet arra, hogy "nem szokványos időkben" ünneplik a jubileumot, így a hivatalos ceremónia is a koronavírussal összefüggő óvintézkedések betartása mellett zajlott. Hangsúlyozta: a koronavírus nagy kihívás elé állítja az embereket, de a második köztársaság története megmutatja, hogy - bár jó és rossz korszakok folyamatosan váltották egymást, a fellendülés, a béke időszakát minduntalan megzavarta a gazdasági és a pénzügyi válság, a természeti katasztrófák - Ausztria és az európai államközösség megerősödve került ki a válságból. Ez ezúttal is így lesz - szögezte le.
Kurz arról is szót ejtett, hogy Ausztria lakossága " egy teamként", közösen képes volt arra, hogy a járványgörbét "ellaposítsa"; míg márciusban naponta ezerrel nőtt a fertőzöttek száma, addig jelenleg 24 óra alatt kevesebb mint százan fertőződnek meg koronavírussal. A kormányfő beismerte, hogy az óvintézkedések betartása nem mindig egyszerű, sőt fájdalmas is lehet, hiszen nem lehet találkozni a családtagokkal és a barátokkal. Személyes példát is említett, eszerint ő maga sem ölelheti át nagymamáját és szüleit. Leszögezte: nem tehet ígéretet arra, hogy egyik napról a másikra minden olyan lesz, mint amilyen korábban volt, sőt azt sem ígérheti, hogy az elkövetkező hónapok egyszerűek lesznek. Felhívta ugyanakkor a figyelmet az egyéni felelősség fontosságára. Kiemelte, hogy egyre kevesebb lesz a szabály, és minél többen tartják be a még érvényben lévő előírásokat, egyebek mellett a szájmaszk viselését vagy a higiéniai előírásokat, annál gyorsabban történhet újabb előrelépés.
A kancellár arról is beszélt, hogy több mint 14 milliárd eurót fizettek ki támogatásokra, ám az azonnali támogatásként nyújtott összegekkel nem fejeződik be a kárrendezés és az újjáépítés - tette hozzá. Kifejtette: nagy hangsúlyt fektetnek majd arra, hogy a vállalkozások és munkavállalóik visszanyerjék korábbi anyagi helyzetüket, az alacsony és a közepes jövedelműeket pedig tehermentesítsék és erősítsék. "Munkahelyeket kell teremteni" - szögezte le, és ígéretet tett arra, hogy hamarosan konkrét lépéseket tesznek ennek érdekében.
Ausztria függetlenségét, a második Osztrák Köztársaságot hetvenöt évvel ezelőtt, 1945. április 27-én kiáltotta ki Karl Renner, az első Osztrák Köztársaság első kancellárja.

Noll Katalin MTI

Címkék: ausztria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Helyi

Sopron továbbra is az egyik legbiztonságosabb város

Rendészeti Integrált Központ épült Sopronban és városszerte helyeztek el térfigyelőkamerákat, sebességmérőket és alakítottak ki korszerű gyalogos-átkelőhelyeket az elmúlt években, melyek a soproniak biztonságát szolgálják.

2024. Április 16. 15:56, kedd | Helyi

Nívódíjat nyert a soproni Múzeumnegyed

Építőipari Nívódíjat nyert a Sopron Fő terén található Múzeumnegyed. A felújított épületegyüttes műemlék-helyreállítás és rehabilitáció kategóriában érdemelte ki a díjat.

2024. Április 12. 11:22, péntek | Helyi

A helyi gazdaság megerősítése a cél Sopronban

Az elmúlt években több olyan fejlesztést sikerült megvalósítani, amely hozzájárul a helyi gazdaság megerősítéséhez. Megépült az M85-ös autóút, új inkubátorház épült és kialakításra került az új ipari park területe.

2024. Április 10. 10:38, szerda | Helyi

Kezdődjön a nyár a Hűség Városában a Soproni Borünneppel

Igazi nyárnyitó programsorozattal várja a vendégeket a Soproni Borünnep. Borkülönlegességek, kézműves vásár és zenei programok közül válogathatnak a nyár első hétvégéjén az ide látogatók.