Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. December 03. 14:36, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Kutatók szerint reális az esélye egy jelentős vulkánkitörésnek Japánban

Kutatók szerint reális az esélye egy jelentős vulkánkitörésnek Japánban

A szeizmikus aktivitás növekedése és a magma felgyülemlése miatt kutatók szerint reális az esélye, hogy a közeljövőben jelentős vulkánkitörés következzen be Japánban - írta az Aszahi Simbun japán napilap hétfőn.

Az Uconomijai Egyetem szakértői szerint jelenleg 110 aktív tűzhányó van Japánban, amelyek közül húsz - köztük a szent hegynek számító Fudzsi - aktivitása nagymértékben megnövekedett a tavaly márciusi 9-es erősségű földrengést követően.
Az elmúlt évszázadokban hasonló erősségű rengések világszerte számos vulkánkitöréshez vezettek, amelyek jellemzően a földmozgást követő években következtek be.
"Egy erős kitörés eshetősége nagyon is valós" - közölte a lappal Nakamura Joicsi, az egyetem professzora. A legaggasztóbbnak azt tartja, hogy nem észleltek csökkentést a felszín alatti magma mennyiségében. Mivel már egy évszázada nem volt jelentős kitörés a szigetországban, arra lehet következtetni, hogy olyan nagy mennyiségű magma gyűlt össze a felszín alatt, ami a jövőben elkerülhetetlenül felszínre tör.
A legutóbbi súlyos kitörés 1914-ben következett be Japánban. Akkor olyan hatalmas mennyiségű láva szabadult ki a Szakuradzsima-vulkánból, hogy az földnyelvet alkotott a kis szigeten elhelyezkedő tűzhányó és egy közeli félsziget között, a vulkáni hamut pedig több mint ezer kilométerre is észlelni lehetett.
Az egyetem felmérése szerint az elmúlt két évezred során összesen 1162 vulkánkitörés zajlott le Japánban, amelyből 52 volt jelentősnek tekinthető - azaz átlagosan 38 évente történt heves lávaömlés a szigetországban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).