Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. November 20. 14:38, kedd | Helyi
Forrás: Sopron MJV Önkormányzat

Lackner Kristóf példája ma is érvényes: ,,azért vagyok, hogy használjak”

Lackner Kristóf példája ma is érvényes: ,,azért vagyok, hogy használjak”

Lackner Kristóf születésének 441. évfordulóján a város idei virilistáit, mecénásait és Lackner-díjasait köszöntötte.

Az ünnepség Lackner Kristóf, egykori legendás hírű polgármester szobránál kezdődött, ahol az érdeklődőkkel együtt a soproni városvezetés, a képviselőtestület több tagja jelenlétében Horváth Vilmos, a Sopron Városi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke mondta el ünnepi gondolatait.

- Születésnapi ünnepségre jöttünk, hogy fejet hajtsunk és tisztelegjünk Sopron történelmének egyik legismertebb személyisége, városunk legendás hírű humanista polgármestere, dr. Lackner Kristóf előtt – mondta Horváth Vilmos kamarai elnök, aki ismertette Lackner Kristóf életpályájának főbb momentumait.

Lackner Kristóf hivatalában a 19. század végén lebontott régi városháza falain is emblematikus festményeket, feliratokat készíttetett, amelyekkel üzent környezetének.

,,A fény elűzi a sötétséget…”

,,Az igazságért küzdőé legyen a babér.”

Örökérvényű üzenet és Lackner halhatatlanságát jelzi a hajóról szóló emblematikus gondolata: ,,Mergitur non sub mergitur.” Elmerül, de el nem süllyed.

A mai fiatalokhoz, a soproniakhoz is szól ez a közel 400 éves bölcsesség, ahogy a közöség érdekében végzett munkában való állhatatosságot példázza az: ,,azért vagyok, hogy használjak” idézet is.

A Lackner Kristóf Általános Iskola diákjai Lackner Kristóf rövid életrajzát és egy-egy verset olvastak fel, azt követően, hogy Sopron város vezetői, majd a Lackner-iskola igazgatója és diákjai elhelyezték a tisztelet virágait a szobornál.

Dr. Simon István alpolgármestert, a soproni szobrokat örökbefogadó társaság létrehozása ötletgazdája- és irányítójaként szólt a jelenlévőkhöz.
Az alpolgármester megköszönte, hogy a Pulzus TV gondját viseli a helynek, majd gratulált a Lackner Iskola diákjainak műsorához, akiktől azt kérte: Legyenek büszkék, hogy ilyen nagyszerű személyiség nevét viseli az iskolájuk.

Baráti beszélgetés következett forralt bor, gyerekpuncs, sült gesztenye, pogácsa és rétes mellett. A rendezvény a soproni városházán a virilisták köszöntésével folytatódott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 15:52, csütörtök | Helyi

Idén is nagyot dobbant a SopronFest

Májusban közel 100 helyszínen 300 program várja a fesztiválozókat Sopronban. Hazai és külföldi előadók, podcast-beszélgetések, kiállítások, túrák és sok más különböző esemény színesíti a SopronFest kínálatát.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

A baloldal belharcaitól hangos Sopron

Az elmúlt hetekben számos belső konfliktus került nyilvánosságra a soproni baloldali pártok és jelöltek háza tájáról, ennek eredménye, hogy a felek még egymással is képtelenek szót érteni.

2024. Április 20. 17:25, szombat | Helyi

Népszerű a Gondosóra program Sopronban is

Több ezer soproni idős igényelte a gondosórát, amely a nap 24 órájában szolgálja biztonságukat.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Helyi

Sopron továbbra is az egyik legbiztonságosabb város

Rendészeti Integrált Központ épült Sopronban és városszerte helyeztek el térfigyelőkamerákat, sebességmérőket és alakítottak ki korszerű gyalogos-átkelőhelyeket az elmúlt években, melyek a soproniak biztonságát szolgálják.