Városlista
2021. március 6, szombat - Leonóra

Hírek

2012. Szeptember 25. 21:51, kedd | Helyi

Lakópark, ami sosem épült meg

Lakópark, ami sosem épült meg

Több mint tíz éven át hirdette tábla Sopron határában, hogy a Honvéd Önkéntes Nyugdíjpénztár itt lakóparkot épít. Átadás 2002-ben. Az értékes ingatlant most árulják, a táblának is csak a váza áll.

Sosem épült meg az az exkluzív lakópark, amit a Honvéd Önkéntes Nyugdíjpénztár építtetett volna Tómalom és Sopronkőhida között. A 11,5 hektáros területet 2000-ben az önkormányzat értékesítette – zavaros körülmények között.

– Hamarosan új tábla kerül ki a régi helyett, ami valóban idejétmúlt és aktualitását vesztette már – tudtuk meg Póda Jenőtől, a budapesti székhelyű Honvéd Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatójától. Az új molinó egészen másról tudósítja majd az arra járókat: tulajdonosa eladásra hirdeti meg az ingatlant.

– Amikor annak idején elődeim megvásárolták a telket, a helyi építési szabályozás több mint kilencven telek kialakítását tette lehetővé. Prémium kategóriás lakópark épült volna az elképzelések szerint, de a közben megváltozott gazdasági körülmények miatt ebből semmi sem valósult meg. És már nem is fog... Időközben ugyanis a város módosította a szabályozást, ma már kevesebb telket lehetne kialakítani. Mi mindenesetre egyben szeretnénk értékesíteni az ingatlant, ami részben közművesített – árulta el az ügyvezető, hozzátéve, számukra nem sürgős az eladás, van idejük és türelmük kivárni a megfelelő szakmai befektetőt, akinek legalább 550 milliója kell hogy legyen.

Tizenkét évvel ezelőtt a nyugdíjpénztár 230 millióért szerezte meg az ingatlant egy bonyolult és akkor nagy port kavart telekügyben. Az önkormányzat ugyanis először egy magánembernek adta el a területet, igencsak nyomott áron. Akkoriban a rendőrség, majd az ügyészség is vizsgálta az adásvétel körülményeit. A város rendezési terve éppen készült, 2001 márciusára ígérték a szakemberek. Építőtelekként nyilván többszörös áron lehetett volna értékesíteni a telket, az önkormányzat mégis pályázatot írt ki rá 2000. november 6-án.

A rendkívül rövid határidő után egy soproni magánember lett a tulajdonos, aki vállalta: kifizeti a 82,5 millió forintos vételárat, a 3,2 millió forintos vízközmű-hozzájárulást, 10 millió forinttal finanszírozza a szabályozási terv elkészítését és közművesíti a területet 2001. szeptember 30-ig. Az önkormányzat biztosítékul 300 millió forintos jelzálogjogot jegyeztetett be az ingatlanra. A vevő azonban nem fizetett. Csak többszöri határidő-módosítás után (amit az akkori gazdasági alpolgármester tett meg), 2001. április 11-én érkezett be az önkormányzat kasszájába a vételár. Ekkor jegyezték be tulajdonosként a még mindig szántóként nyilvántartott területre a vevőt, aki – mint később kiderült – már február 28-án eladta (a vételár kifizetéséig a tulajdonjog fenntartásával) egy vidéki kft.-nek 130 millióért. Április végén ez a kft. is továbbadta – 230 millióért – az időközben építőteleknek nyilvánított ingatlant a Honvéd Önkéntesnek. Annak a nyugdíjpénztárnak, amelyik már 2000 novemberében szerette volna megvásárolni 180 millióért az akkori szántót, de ezt nem tehette meg, hiszen jogi személy nem vásárolhatott termőföldet. Tulajdonjogukat május 2-án jegyezték be. Aznap a jelzálogjogot is törölték.

A nehezen és előzetes terveiknél drágábban megszerzett telekkel kapcsolatban akkor nagy terveket szőttek. Aztán a soproniak és a környéken járók több mint tíz évig olvashatták az óriásplakát üzenetét: itt lakópark épül, átadás 2002-ben. Időközben nagyot fordult a világ, csak a tábla váza maradt a tómalmi mezőben... Ma már csak abban bízhatunk, az eladó igényes befektetőre talál.

- tudósított a Kisalföld.

Címkék: lakópark, Sopron

Ezek érdekelhetnek még

2020. December 16. 11:00, szerda | Helyi

Gyorsforgalmi úton lehet közlekedni Sopron és Győr között

Gépjárművel közlekednek az M85-ös gyorsforgalmi út Sopron és Csorna közötti szakaszán 2020. december 16-án

2021. Március 06. 05:00, szombat | Kék hírek

Brazil drogfutárt ítéltek el Budapesten

Öt és fél év fegyházra ítéltek egy brazil drogfutárt, akinek egy kiló kokain volt a gyomrában, amikor elfogták a ferihegyi repülőtéren - tájékoztatta a Fővárosi Törvényszék pénteken az MTI-t.

2021. Március 06. 05:00, szombat | Külföld

Uniós biztos: rendben van, ha az uniós tagországok Oroszországból vagy Kínából vásárolnak oltóanyagot

Rendben van, ha az Európai Unió tagországai meg akarják vásárolni Oroszországból a Szputnyik V, vagy Kínából a Sinopharm nevű koronavírus elleni oltóanyagokat

2021. Március 06. 05:00, szombat | Belföld

Exponenciálisan nő a fertőzöttek száma

Napról napra, exponenciálisan nő a fertőzöttek száma - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján pénteken.