Városlista
2023. november 30, csütörtök - András, Andor

Hírek

2022. Június 05. 13:26, vasárnap | PR
Forrás: (x)

Légkompresszorok régen és ma

Légkompresszorok régen és ma

A gázsűrítők a mai napig gyakran használt eszközök, történetük ugyanakkor szinte meglepően régre nyúlik vissza.

A technológia fejlődésével ezek a berendezések is sokat változtak az idők során, mígnem kialakult a ma ismert kínálat.

Évszázadokba sűrítve

A kompresszorok, vagy hagyományosabb elnevezéssel gázsűrítők egészen hosszú, több évszázados múltra tekintenek vissza. Az első, akár prototípusnak is tekinthető készülékek már ekkoriban is megjelentek, ezek azonban még meglehetősen messze álltak a mai modellektől. Ahogy a legtöbb műszaki eszköz és berendezés, úgy a légkompresszor is sokat változott az évtizedek során. Igaz ez a felépítésére, a működési mechanizmusaira és a beépített alkatrészekre is. Ez természetesen nem véletlen, hiszen a technológiai fejlődést muszáj lekövetni.

A légkompresszor gyártói reneszánsza leginkább az 1970-es évektől kezdődően indult be. A reform központja Olaszország, ezen belül a ma is aktív FIAC gyár volt. A legnagyobb innovációt ekkoriban a hordozható, kompaktabb kompresszorok megjelenése okozta. Ezzel a lépéssel a FIAC lényegében forradalmasította a légkompresszor piacot és utat nyitott a ma is elérhető korszerű, minden igényt kielégítő modellek felé. Az újítások sora persze nem ért véget a mobilizálással.

Technológia és működés

A légkompresszorok a fejlődés évtizedeiben elsősorban az alkalmazott technológiák és a működési elvek mentén változtak. A műszaki cikkek gyártói mindig is törekedtek a lehető legkorszerűbb és leggazdaságosabb megoldásokat megtalálni, alkalmazkodva az egyes területek igényeihez. Ennek megfelelően a légkompresszorok gyártói is számos működési elvet alkalmaztak az évek során, igyekezve kiszolgálni a növekvő felhasználói igényeket. E működési mechanizmusok közül sok kopott ki a köztudatból. Mára például nem igazán találkozhatunk axiális vagy épp csúszólapátos kompresszorokkal.

Míg egyes modellek eltűntek, mások megerősítették pozíciójukat a piacon. Mára nyugodtan állíthatjuk, hogy két termékcsoport is képes lefedni minden felhasználási területet és felhasználói igényt. E két légkompresszor termékcsalád a dugattyús- illetve a csavarkompresszorok. A típusokon belül persze további szinteket és kategóriákat különböztethetünk meg, de a lényeg ugyanaz. Minőségi és gazdaságosan üzemeltethető kompresszorok biztosítása a piacon.

Hobbi- és professzionális felhasználók

A légkompresszorok említett két kategóriája az ideális alkalmazási területek mentén is jól elkülöníthető. A dugattyús kompresszorok képviselik az egyszerű, költséghatékony, ám szerényebb teljesítményű modelleket. Így tehát ezek elsősorban barkács- és hobbifelhasználók számára jelenthetnek tartós megoldást. A kategórián belül speciális modelleket is találhatunk, melyek akár fogászati vagy épp kozmetikai területen is bevethetők.

A csavarkompresszorok egyet jelentenek az ipari légkompresszorokkal. Ezek a nagy teljesítményű, komoly igénybevételre tervezett, folyamatos működésre képes készülékek a közepes- és nagyipari felhasználók elsőszámú választását jelentik. Jelenleg e kategórián belül találkozhatunk az elérhető legmodernebb készülékkel, melyek sok esetben automatizált, mikroprocesszoros vezérléssel rendelkeznek. Mondanunk sem kell, hosszú út vezetett idáig az első kompresszor-kezdeményektől, de megérte.

Címkék: légkompresszor

Ezek érdekelhetnek még

2023. November 28. 17:48, kedd | PR

Csődközelből az európai hódításig: így lett nemzetközi siker a 30 éves R-Water

Nagy Ervin 30 évvel ezelőtt édesapja akasztói szódásüzemében indította el azt a vállalkozást, amely ma évi egymilliárdos árbevétellel működik, és 13 országba szállít izotonóniás, sport- és vitaminitalokat.

2023. November 22. 09:12, szerda | PR

K&H: fékre lépett a gyerekinfláció is.

2023. November 15. 15:27, szerda | PR

Újabb magyar innovációs siker: gél formában szedhetjük a vitaminokat

Korábban nem ismert módon könnyíti meg a vitaminszedést a magyar fejlesztésű gélvitamin.

2023. November 07. 10:43, kedd | PR

Újra MagyarBrands díjas a Jánosik Kft.

Hatodszor nyerte el a MagyarBrands díjat a Jánosik és Társai Kft. - tájékoztatott Jánosik Lajos, a Jánosik és Társai Kft. tulajdonosa.