Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Október 01. 16:27, hétfő | Helyi

Legyőzték a sárkányt Sopronban

Legyőzték a sárkányt Sopronban

Megrohamozták a gyerekek a Liszt-központot! Önfeledt nevetésektől, sikításoktól volt hangos a ház vasárnap, a Magyar Mese Napján.

Körülbelül 600 gyerek és szülő ismerkedett meg a magyar népmesék világával.

Tajték a vízsárkány volt az egyik főszervezője az idei rendezvénynek. 2012 ugyanis a sárkány éve, éppen ezért a Tündérfesztiválról már jól ismert sárkányok most ismét nagy feladatot kaptak. Göncöl, a csillagsárkány például a királylányt őrizte, őt kellett legyőzni a bátor harcosoknak. Tajték gyomrában meséket hallgathattak a gyerekek, a fészekből kieső kissárkányokat pedig vissza kellett juttatni a mamájukhoz.

A sárkányok mellett talán a vasorrú bába volt a legfélelmetesebb résztvevője a tegnap délutáni rendezvénynek. Volt olyan kislány, aki még az aranyalmát is elejtette, úgy megijedt az ébredező banyától.
Természetesen nem maradtak táncbemutató, valamint bábszínházi előadás nélkül a résztvevők, de számtalan mesét, megénekelt történetet is hallhatott tegnap a közönség. Hiszen a Magyar Mese Napjának pont az a célja, hogy felhívja a figyelmet a népmesékre. Bemutassa, megszerettesse őket a gyerekekkel és a szüleikkel.
Talán kevesen tudják, hogy több ezer népmesetípust vonultat fel a magyar kulturális örökség, tehát rendkívül gazdag a magyar népmese kincs. A pedagógusok, pszichológusok egyöntetű véleménye pedig az, hogy ezt a tudást, ezt a kincset tovább kell adni. Azért is, mert a népmesék életreceptet adnak a gyerekeknek, bemutatják nemzeti értékeinket, hagyományainkat. Nem véletlen, hogy a meseterápiával manapság hatalmas sikereket érnek el a szakemberek.

Úgy érezzük, hogy a Magyar Mese napján sikerült tovább adnunk ennek a kincsnek egy részét. Reméljük, hogy mindenki örömét lelte benne, és aki teheti, legközelebb is eljön. A Magyar Mese napjának biztosan lesz folytatása.

A Liszt-központban legközelebb október 12-14-én a VI. Vasútmodell kiállításon számítunk a legkisebbekre, de október 26-án lesz Halász Judit koncert is, október 28-án, a jubileumi „Nyitott Ház" rendezvényen pedig külön gyerek szeglettel készülünk.

-tudósított a Kisalföld.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Helyi

Sopron továbbra is az egyik legbiztonságosabb város

Rendészeti Integrált Központ épült Sopronban és városszerte helyeztek el térfigyelőkamerákat, sebességmérőket és alakítottak ki korszerű gyalogos-átkelőhelyeket az elmúlt években, melyek a soproniak biztonságát szolgálják.

2024. Április 16. 15:56, kedd | Helyi

Nívódíjat nyert a soproni Múzeumnegyed

Építőipari Nívódíjat nyert a Sopron Fő terén található Múzeumnegyed. A felújított épületegyüttes műemlék-helyreállítás és rehabilitáció kategóriában érdemelte ki a díjat.

2024. Április 12. 11:22, péntek | Helyi

A helyi gazdaság megerősítése a cél Sopronban

Az elmúlt években több olyan fejlesztést sikerült megvalósítani, amely hozzájárul a helyi gazdaság megerősítéséhez. Megépült az M85-ös autóút, új inkubátorház épült és kialakításra került az új ipari park területe.

2024. Április 10. 10:38, szerda | Helyi

Kezdődjön a nyár a Hűség Városában a Soproni Borünneppel

Igazi nyárnyitó programsorozattal várja a vendégeket a Soproni Borünnep. Borkülönlegességek, kézműves vásár és zenei programok közül válogathatnak a nyár első hétvégéjén az ide látogatók.