Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Március 24. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu

Lemaradtak a férfiak a nők mögött

Lemaradtak a férfiak a nők mögött

A legfrissebb beszámoló szerint az európai férfiak messze lemaradnak a nőktől a várható élettartam tekintetében. Annak ellenére, hogy az emberek általában tovább élnek, mint valaha, a férfiak esetében kisebb javulás látható, sőt egy teljes nemzedékkel le vannak maradva a nőktől.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közel kilencmillió ember adatait elemezte összesen 53 országban. Az eredmények azt mutatják, hogy a férfiak még nem érték el azt a várható élettartamot sem, amit a nők már 1980-ban élveztek.

A két nem közötti különbség 7,5 év. A 2010-es adatok szerint az európai nők átlagos várható élettartama 80 év, a férfiaké pedig 72,5 év volt. A kutatók szerint ezért a nagy különbségért főként az életmódbeli és szakmai eltérések felelősek.

Az Európai egészségügyi jelentésből az is kiderül, hogy országonként is nagy eltérés tapasztalható a várható élettartamot illetően. A legjobb és a legrosszabb ország között például 17 év eltérés van a férfiak, és 12 év a nők várható élettartama között.

A férfi és női várható élettartam közötti legnagyobb különbséggel rendelkező országok közé tartozik Fehéroroszország, Észtország, Kazahsztán, Litvánia, Montenegró, Oroszország és Ukrajna. A legkisebb eltérést Izlandon, Izraelben, Hollandiában, Svédországban és az Egyesült Királyságban mutatták ki.

Az európaiakra leselkedő fő egészségügyi kockázatot a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás jelenti. Az első számú haláloknak továbbra is a szív- és érrendszeri megbetegedések számítanak, amiket a daganatos betegségek követnek.

Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója így nyilatkozott az eredményekről: „Tartós és széles körű egyenlőtlenségek tapasztalhatók az egészség tekintetében a régióban, ami bizonyos esetekben romló tendenciát mutat. Ezek szükségtelenek és igazságtalanok, ezért elsődleges feladatunk, hogy közösen dolgozzunk a megoldáson.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 14:09, kedd | Belföld

Hétvégén kezdődik az Élelmiszerbank adománygyűjtő akciója

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei legnagyobb adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet 3000 önkéntese az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban gyűjti a felajánlásokat.

2024. Május 07. 14:07, kedd | Belföld

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

A magyarok 69 százaléka rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül, azonban az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.