Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. Október 18. 11:12, csütörtök | Helyi
Forrás: Sopron MJV Önkormányzat

Ülésezett a Sopron-Fertőd Kistérség Többcélú Társulási Tanács

Ülésezett a Sopron-Fertőd Kistérség Többcélú Társulási Tanács

A Sopron-Fertőd Kistérség Többcélú Társulási Tanács tartotta ülését Sopronban, az Inkubátor házban.

Az ülést dr. Fodor Tamás, a társulás elnöke vezette. Az előterjesztések közül minden napirendi pontot megvitatott és elfogadott a tanács.

Első napirendi pontként szerepelt a 2012.első félévi pénzügyi beszámolójának elfogadása. Turi Lajos, sarródi polgármester, a pénzügyi bizottság elnöke elmondta, a bizottság támogatja és javasolja a beszámoló elfogadását. Az ülés a beszámolót elfogadta, módosítását nem kezdeményezte.

Második napirendi pontban a Sopron-Fertőd Kistérség Többcélú Társulása szociálpolitikai együttműködéséről kellett döntenie az ülésnek. Erről Kónyi-Kiss Gáborné a kistérség szociális előadója számolt be. Kifejtette: egy tanulmányt készítettek a szakemberek, mely alapján összegezhető, hogy a kistérség mikrokörzeteire szociálpolitikai szempontból pozitívan hatott a társulás, hisz előnyökhöz jutottak az olyan kisebb települések is, akik így, konzorciumban jobban eltudják látni a családsegítést, gyermekjóléti szolgálati feladatokat. Példaként említette a helyben elérhető alapszolgáltatásokat, a költségtakarékosságot, egységes szakmai szemléletet, a gyors információáramlást, a szociális jelzőrendszer teljesebb együttműködésének biztosítását.

Harmadik pontban a kistérség hosszú távú területfejlesztési céljairól tárgyaltak, melynek megállapításához, minden a társulásban szereplő, mintegy 39 település tett előzőleg javaslatokat. Összességében megállapítható, hogy mint azt dr. Bihari István is kifejtette, a térség fejlesztése főleg a mezőgazdaságon és lehetőség szerint a feldolgozóiparon keresztül lehet a leghatékonyabb. Emellett az idegenforgalom és a kultúra területe adhat fejlődési lehetőséget. A hozott javaslatokat megyei területfejlesztési koncepcióba is megfogalmazzák.

Következő napirendi pontban a társulás jövőbeni működésével, feladataival kapcsolatos kérdésekről egyezettek. Abban több jelenlevő polgármester is egyetértett, hogy az eddigi társulási munka sikeres, ezt kell a jövőben is folytatni. Mindehhez azonban szükséges egy szándéknyilatkozat a települések részéről, amelyet a helyi közgyűlés is megvitat. Sarród polgármestere, Turi Lajos pozitív véleményét fejezte ki a szerinte "példaértékű" együttműködésről. Abban több hozzászóló is egyetértett, hogy érdekegyesítés tekintetében mindenképp előnyös az együttműködés.

Ezt követően Hatos László alezredeshez, a Soproni Rendőrkapitányság képviselőjéhez intéztek kérdéseket a megjelentek, különös tekintettel a kistérség és az egyes települések közbiztonságával kapcsolatosan. Összességében, a kérdések és problémák felvetéséből kiderül, hogy a térségben a legnagyobb gondot egyrészt a migráció és az ezzel kapcsolatos bűnözések illetve a határon is átnyúló bűnözés, ezáltal pedig a magyarok és Magyarország megítélése a legnagyobb gond.

Az ülés végén Mágel Ágost számolt be a 2013. január elejétől új rendszerben működő szemétszállításról. Sok kérdés merült fel, hisz akkortól már csak Cséren lesz hulladéklerakó a térségben. Abban mindenki egyetértett, hogy ezzel kapcsolatosan fontos a megfelelő lakossági tájékoztatás és az egyéni igények figyelembevétele.

Címkék: kistérség, Sopron

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:59, csütörtök | Helyi

Sopron az egyik legnépszerűbb úti cél

Beindult a hazai turizmus, melynek idén legkeresetteb helyei Sopron, Gyula és Debrecen.

2024. Április 25. 15:52, csütörtök | Helyi

Idén is nagyot dobbant a SopronFest

Májusban közel 100 helyszínen 300 program várja a fesztiválozókat Sopronban. Hazai és külföldi előadók, podcast-beszélgetések, kiállítások, túrák és sok más különböző esemény színesíti a SopronFest kínálatát.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

A baloldal belharcaitól hangos Sopron

Az elmúlt hetekben számos belső konfliktus került nyilvánosságra a soproni baloldali pártok és jelöltek háza tájáról, ennek eredménye, hogy a felek még egymással is képtelenek szót érteni.

2024. Április 20. 17:25, szombat | Helyi

Népszerű a Gondosóra program Sopronban is

Több ezer soproni idős igényelte a gondosórát, amely a nap 24 órájában szolgálja biztonságukat.