Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. December 13. 14:00, kedd | Belföld
Forrás: Stop.hu

Ma kiderül, ki a boszorkány!

Ma kiderül, ki a boszorkány!

A téli ünnepkör az év egyik hagyományokban leggazdagabb időszaka, melynek szokásai a keresztény és a mágikus gondolkodásmódhoz köthetők.

A STOP először a Luca naphoz köthető tradíciók felidézésére és értelmezésére kérte a leendő néprajzkutatót.

- Hogy az adventi időszak bővelkedik népszokásokban, nagy szerepe van annak, hogy a tél beálltával már nemigen dolgoztak az emberek a földeken, ezért jutott idejük ünnepelni - mondja elöljáróban Muntagné Tabajdi Zsuzsanna, néprajz szakos PhD-hallgató. Az egykori szokások közül több ma is eleven, és vannak olyanok, amelyek már szinte teljesen kivesztek.

Részben élő szokás a Luca naphoz (december 13.) kapcsolódó lucázás hagyománya, amelyben valójában háromféle hiedelem és szokás jelent meg (takar). Az egyik a gazdag hiedelemkör, melyek a következő év sikerének megtudakozását célozták. Például az úgynevezett Luca-búza elvetése egy kisebb cserépbe, (majd) karácsonyig figyelték a búza kihajtását, és annak üteméből és szépségéből következtettek a következő évi termés alakulására.

Másik ide köthető elem egy hiedelemalapú cselekvés a kotyolás, amely szintén kapcsolódott a termékenységvarázsláshoz. Ennek során gyerekek jártak körbe, elmondták a "Luca, Luca, kity-koty" kezdetű szöveget, és azt kívánták, hogy bőségesen tojjanak a tyúkok, az állatok szaporák legyenek, a lányoknak legyen kérőjük. A kotyolást a háziak tojással, babbal, szalonnával jutalmazták. Azt tartják, hogy amely gazda házában nem engedett lucázni, ott a tyúkok nem tojtak.

A harmadik egy alakoskodó népszokás szerint Luca napján fehér leplekbe öltözött, arcukat liszttel kifehérítő legények (alakok) jártak körbe a falvakban, ijesztgetve az embereket, elsősorban a gyerekeket és a nőket, a fehérnépet - meséli a lucázás válfajait Muntagné Tabajdi Zsuzsanna.

A Luca naphoz köthető szokások közül a legismertebb a lucaszék faragása. Ekkor állnak neki a lucaszék készítésének is, melynek a karácsonyi éjféli misén van nagy szerepe, hiszen aki arra felállt, az megláthatta, hogy ki a boszorkány. A széket 13 napig kellett titokban, a család tudta nélkül készíteni, 13 fából, melyet 13 helyről szedtek össze. Az ülőalkalmatosság sem tartalmazhatott a fán kívül mást, fémet semmiképp. A széket aztán az éjféli mise után általában elégették, hogy a boszorkányok ne férhessenek hozzá.

Címkék: luca napja

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.