Városlista
2020. november 24, kedd - Emma

Hírek

2018. Január 31. 07:14, szerda | Külföld
Forrás: mti

Magyarország és Ausztria között érdekközösség alakult ki a menekültpolitikában

Magyarország és Ausztria között érdekközösség alakult ki a menekültpolitikában

Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense szerint Magyarország és Ausztria közt érdekközösség alakult ki a menekültpolitikában és az európai határvédelemben, de vannak kérdések, amikben mást képvisel a két fél.

Gálik Zoltánt arról kérdezték kedden az M1 aktuális csatornán, hogy Orbán Viktor miniszterelnök munkalátogatást tett Bécsben, ahol Sebastian Kurz osztrák kancellárral tárgyalt. Szerinte több üzenete is van a találkozónak, hiszen Ausztria és Magyarország stratégiai partner nagyon sok kérdésben, de vannak ügyek, amelyekben más az álláspont.

Utóbbiak között említette, hogy a Paks II. beruházás ellen keresetet nyújtott be Ausztria, de ebben az esetben az Európai Bizottság jóváhagyó döntését támadja. Hozzátette: legutóbb, 2015-ben, Nagy-Britanniában volt bővítési döntés, azt is megtámadták az osztrákok. Megjegyezte: általában a Bizottság megnyeri ezeket a pereket.

A másik ügy - folytatta - a családtámogatási rendszer, amely az osztrák választási kampánynak hangsúlyos eleme volt. A "bevándorlóknak", az Ausztriában munkát vállalóknak korlátoznák a hozzáférését ehhez a rendszerhez - mondta Gálik Zoltán, hozzátéve: az Európai Bíróságnak több ítélete is volt az elmúlt években hasonló témában, és inkább az osztrákok által képviselt irányba tartó döntések születtek.

Szólt arról is, hogy a két ország egyetért az európai külső határok védelmében, valamint azoknak a kül- és biztonságpolitikai eszközöknek az igénybevételében, amelyek megerősítenék a kibocsátó országok helyzetét.

Címkék: ausztria, Magyarország

Ezek érdekelhetnek még

2020. November 23. 15:02, hétfő | Külföld

90 százalékig terjedő hatékonyságú az oxfordi vakcina

Átlagosan 70 százalékos, de alkalmazási technikáktól függően elérheti a 90 százalékot az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszeripari vállalat közös fejlesztésű koronavírus-vakcinájának hatékonysága.

2020. November 23. 10:56, hétfő | Külföld

A figyelmeztetések ellenére több mint kétmillió amerikai ült repülőre a hétvégén

A figyelmeztetések ellenére több mint kétmillió amerikai ült repülőre a hétvégén - közölte az amerikai repülésbiztonsági hatóság vasárnap.

2020. November 23. 08:00, hétfő | Külföld

Kötelezően tesztelik az egészségügyi dolgozókat Szlovéniában

Szlovéniában hétfőn megkezdik az egészségügyi dolgozók rendszeres és kötelező, gyors koronavírus-tesztelését - írta a helyi média.

2020. November 23. 05:00, hétfő | Külföld

Minden járványadat javult Belgiumban

Folytatódott a koronavírus-fertőzés miatt kórházba szállítottak, a kórházban ápoltak és az intenzív osztályokon kezeltek, valamint a járvány miatt elhunytak számának csökkenő tendenciája Belgiumban,