Városlista
2021. november 28, vasárnap - Stefánia

Hírek

2012. Január 13. 14:15, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Magyarország, igazodj!

Magyarország, igazodj!

Az Európai Bizottság minden hatalmát fel fogja használni, hogy Magyarország igazodjon elvárásaihoz - üzente csütörtökön José Manuel Barroso, a testület elnöke.

A politikus ugyanakkor elégedett a magyar kormány utóbbi időszakban tanúsított tárgyalókészségével, amiért készek tárgyalni az EB által vitatott törvényekről.

Barroso a dán uniós elnökség évadnyitóján tartott sajtóeseményen, újságírói kérdésre válaszolva üzent Magyarországnak: mint fogalmazott, ha szükséges, az EU végrehajtó szerve minden hatalmát latba veti annak érdekében, hogy a magyar állam igazodjon az Unió alapvető értékeihez. Az EB elnöke arra is emlékeztetett, hogy a bizottság bíróságként járhat el Magyarországgal szemben, és már régóta figyelemmel kísérik a helyi jogalkotási folyamatot. A testület alapvetően a magyar jegybanktörvényt, a bírói nyugdíjazások meggyorsítását, és az ombudsman idő előtti leváltását kifogásolták. Manuel Barroso maga két levelet is küldött decemberben, melyben a vitatott szabályok módosítását kérte Orbán Viktortól, ám a magyar kormány nem fogadta el a javaslatokat.

Barroso ugyanakkor azt is hozzátette, elégedett amiatt, hogy a kabinet újabb fejlemények szerint kész a jogszabályok megváltoztatására, ha azok ellentétesek az Unió értékrendjével. AZ EB január a napokban véglegesíti a kritizált törvények értékelését és január 17-én hozza hivatalosan is nyilvánosságra álláspontját.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

Ezek érdekelhetnek még

2021. November 27. 13:01, szombat | Külföld

Újabb szigorításokat rendeltek el Hollandiában

A holland ügyvivő kormány péntek este újabb szigorításokat, közöttük éjszaki lezárásokat rendelt el a több mint két hete rendkívül magas számú koronavírus-fertőzött és az egyre súlyosbodó egészségügyi válság miatt.

2021. November 27. 10:54, szombat | Külföld

A fertőzöttek száma 260,65 millió, a halálos áldozatoké 5,19 millió a világon

A világon 260 650 450 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 5 188 937 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli adatai szerint.

2021. November 27. 08:51, szombat | Külföld

A dél-afrikai vírusvariáns egyértelműen különbözik az eddigi változatoktól

Az új típusú koronavírus Dél-Afrikában azonosított változata egyértelműen különbözik az eddigiektől, és szétterjedése akár azzal is járhat, hogy módosítani kell a Pfizer-BioNTech oltóanyagot

2021. November 27. 08:00, szombat | Külföld

Megjelent az új dél-afrikai vírusvariáns Európában

Belgiumban kimutatták a koronavírus új, a Dél-afrikai Köztársaságban felfedezett variánsát, ami miatt a belga kormány a dél-afrikai régióból érkező repülőgépek fogadásának korlátozására készül,