Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Március 14. 16:04, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Magyarországon csökkent a negyedik legnagyobb arányban a csecsemőhalálozás

Magyarországon csökkent a negyedik legnagyobb arányban a csecsemőhalálozás

Magyarországon csökkent a negyedik legnagyobb arányban a csecsemőhalálozás 2010 óta - mutatott rá az Eurostat friss adatait elemezve Rétvári Bence, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke az MTI-nek.

Rétvári Bence kifejtette: hazánkban a csökkenés mértéke több mint duplája az uniós átlagnak, míg Magyarországon 37 százalékkal, addig az uniós országokban átlagosan 15 százalékkal lett kisebb a csecsemőhalálozás.

Rámutatott: az Eurostat felmérése alapján 2010-ben ezer élveszülöttre 5,3 csecsemőhalálozás jutott, míg 2018-ben ez az arány már csak 3,3 volt. A csökkenés üteme az uniós országok tekintetében a negyedik legnagyobb. Mindez azt jelenti, hogy ezer élveszületést nézve kettővel több gyermek marad életében hazánkban, mint 2010-ben - közölte a KDNP-s politikus.

Rétvári Bence kitért arra is: Magyarországon ma már az EU átlagánál kevesebb gyermek hal meg 1 éves kora előtt - 2010-ben ez még nem volt így. Akkor a 23. helyen állt hazánk a rangsorban, azaz mindössze 5 országban voltak nálunk rosszabbak az adatok, míg 2018-ban már a 13. helyen. Azaz 8 év alatt 10 helyet tudott Magyarország javítani e tekintetben. Megjegyezte: 2018-ban a legmagasabb csecsemőhalálozási rátát Romániában mérték.

A kormánypárti politikus értékelése szerint mindez azt is jól mutatja, hogy az elmúlt évek során a kormányzati döntések következtében a gyermeket tervező és nevelő családok számára biztonságosabb és egészségesebb környezetet áll rendelkezésre. Ezt segíti elő többek között a Családvédelmi Akcióterv és a családbarát szülészetek kialakítása is. A kormány 10 milliárd forintot biztosított a családbarát szülészeti programra, amely két elemből áll: infrastrukturális fejlesztésekből, valamit a szülészeteken dolgozó szakemberek továbbképzéséből - ismertette.

Kitért arra, hogy a program első ütemében 6,4 milliárd forint értékben 44 kórház részesült támogatásban, ebből 50 szülészeti osztályon, továbbá 14 koraszülött intenzív ellátást nyújtó osztályon kezdődhettek meg a korszerűsítések. Az infrastrukturális fejlesztések keretei közt folyamatban vannak épületrész-átalakítások, nyílászárócserék, klimatizálás, komfortos egyágyas szobák kialakítása, valamint országszerte 1100 ágyat érintő gyermekágyas kórtermek kialakítása. Ugyancsak szerepel a korszerűsítések között az anya és a gyermek együttes elhelyezését lehetővé tevő kórtermek, továbbá az apa jelenlétét is biztosító családi szobák kialakítása. A családbarát szülészetek célja, hogy a születés élményét a család közösen élje át, anya- és bababarát környezetben - közölte Rétvári Bence.

Hozzátette: az elmúlt években markánsan javult a gyermekek helyzete is, 2010-hez képest Magyarországon csökkent a harmadik legnagyobb mértékben, több mint harmadával, 39 százalékkal a gyermekeket érintő szegénység vagy társadalmi kirekesztettség kockázata.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.