Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Április 25. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Már a tévéműsorok 45 százalékát feliratozzák

Már a tévéműsorok 45 százalékát feliratozzák

A hallási segédlettel ellátott televízióműsorok aránya 36-ról 45 százalékra nőtt 2012 második félévében. A vizsgált csatornák mindegyikén folyamatosan csökkent a hibák és a mulasztások száma a félév során. A közszolgálati médiában pontosabban, többet és változatosabb műfajú műsort feliratoztak, mint a kereskedelmiben - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

A Médiatanács ebben a hónapban fogadta el a hivatal szakértői által készített legfrissebb tanulmányt arról, hogyan alkalmazza a négy köztelevízió és a két országos kereskedelmi tévécsatorna a hallási segédleteket.

A szakértők összesen 2988 műsorórát elemeztek az m1, m2, Duna Tv és Duna World csatornákon négy-négy véletlenszerűen kiválasztott napon, az RTL és a TV2 esetében három-három napon. Átlagosan naponta 10 óra 25 perc segédletes műsort regisztráltak. A legjobban az m2 teljesített, ahol napi átlagban 12 és fél órányi feliratos vagy jeltolmácsolt műsort adtak közre; a vizsgált csatornák közül a legkevesebb segédletes műsort az RTL Klub vetítette, napi átlagban 8 óra 20 percet. A 132 elemzett napból csak 15 nap maradt a 6 órás határ alatt a segédlettel ellátott műsorok aránya. Leginkább sorozatokat, hírműsorokat, ismeretterjesztő műsorokat feliratoztak.

A szakértői elemzés megállapította, hogy mindegyik televíziócsatorna törekedett a hallási segédletekkel kapcsolatos előírások betartására, és egyre kevesebb a hiányosság. Bár a közszolgálati médiumoknál a szövegezés minősége javult az elmúlt félévben, egyelőre minden televíziónál regisztráltak hiányos, késve megjelenő vagy pontatlan feliratot. A közszolgálati adóknál jelentősen emelkedett a segédletes műsorórák száma és bővült a műfaji kínálat is, több lett a feliratos dokumentum-, gyerek- és ifjúsági film. A kereskedelmi csatornák is, ugyan szerényebb mértékben, de növelték a feliratos műsorok arányát. A televíziók az élő politikai műsorok hallási segédletét továbbra is ritkán oldják meg, az új előírásként bekerült sportműsorok és időjárás-jelentés feliratozási követelményét azonban a félév végére egyre inkább teljesítették.

A 2012 második félévében az ellenőrzött napokon regisztrált, napi átlagban 45 százalék segédlettel ellátott műsoróraszámmal Magyarország az uniós középmezőnyben foglal helyet. A Nagyothallók Európai Szövetsége 2010-es felmérése szerint a brit, francia és holland nagy csatornák feliratozottsága szinte száz százalékos, a Cseh Köztársaságban és Olaszországban 70 százalék körüli, míg Portugáliában 20 százalék alatti. A hazai médiatörvény rendelkezése értelmében a közszolgálati és a két országos kereskedelmi tévécsatornáknak idén legalább napi 8 órán keresztül, jövőre minimum 10 órán keresztül kell többek között a filmeket, hírműsorokat, közszolgálati műsorokat feliratozniuk vagy jeltolmácsolniuk. A törvényben maghatározott tévécsatornáknak 2015-től a műsoridejük egészét akadálymentesen elérhetővé kell tenniük a hallási fogyatékkal élők számára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során