Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Március 30. 14:56, szerda | Életmód
Forrás: mti

Már érdemes felkészülni a parlagfű-mentesítésre

Már érdemes felkészülni a parlagfű-mentesítésre

A parlagfű ugyan még nem csírázik, viszont érdemes mindenkinek felkészülnie a parlagfű elleni védekezésre, a kormányzat elsősorban a megelőzésre helyezi a hangsúlyt

- közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szerdán az MTI-vel. A földhasználóknak és földtulajdonosoknak törvény írja elő, hogy minden év június 30-áig elvégezzék földterületeiken a parlagfű-mentesítést, megakadályozva ezzel a virágbimbók kialakulását. A gyommentes állapotot egészen a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenn kell tartani - emlékeztet közleményében a tárca.

Hozzátették, hogy a parlagfű elleni védekezés leghatékonyabb és legmegfelelőbb módszereinek kiválasztásában a gazdálkodók segítséget kaphatnak a megyei kormányhivatalok növény-, és talajvédelmi szakembereitől, valamint a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarától.

Az FM közleménye szerint tavaly 164 civil szervezet 532 millió forint támogatást nyert eszközbeszerzésre a parlagfű elleni védekezéshez. A nyertes pályázóknak 2020-ig üzemeltetési kötelezettségük van.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.