Városlista
2021. szeptember 28, kedd - Vencel

Hírek

2021. Május 20. 17:06, csütörtök | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Már minden harmadik embert beoltottak legalább egyszer Horvátországban

Már minden harmadik embert beoltottak legalább egyszer Horvátországban

Horvátországban a koronavírus ellen legalább egyszer már minden harmadik embert beoltottak, ami a népességnek 27, a felnőtt lakosságnak pedig 33 százaléka - közölte csütörtökön az ország közegészségügyi intézete (HZJZ).

Ivana Pavic Simetin, a HZJZ igazgatóhelyettese elmondta: ezek biztató adatok, és derűlátásra adnak okot. Az oltások a tervek szerint haladnak, és június végéig sikerülhet beoltani a felnőtt lakosság több mint felét - hangsúlyozta a szakember, hozzátéve, hogy ez nagyon jó hír, főleg a turizmus számára.

A valamivel több mint négymilliós országban az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltóanyagokat használják. Eddig 1 109 161-en kaptak védőoltást, közülük 341 008-nak már a második adag vakcinát is beadták.

Az elmúlt napon 695 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta számuk elérte a 352 692-t. Az elmúlt 24 órában a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeinek következtében 36-an haltak meg, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 7828-ra emelkedett. Kórházban 1416 beteget ápolnak, közülük 148-an vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában csütörtökre 358 új fertőzöttet regisztráltak az országban, s ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 250 ezret. Az elmúlt napon hét beteg hunyt el, így a járvány halálos áldozatainak száma 4345-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 363-an vannak kórházban, 110-en közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmilliós országban védőoltást eddig 586 394-en kaptak, közülük 306 052-en már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult népesség 34, illetve 17,7 százaléka.

A szlovén kormány szerda esti döntése szerint szombattól megszűnnek a határellenőrzési pontok Magyarországgal. Korábban Ausztriával és Olaszországgal már minden határellenőrzést eltöröltek, amelyet a koronavírus-járvány miatt vezettek be.

Ljubljana egy ponttal kibővítette azt a rendeletét is, amely szerint karanténkötelezettség nélkül lehet belépni az országba. Így azok, akik csak egy oltással rendelkeznek, de nyolc hónapon belül átestek a koronavírus-fertőzésen, szintén korlátozások nélkül léphetik át a határt.

Két oltás esetében a Pfizer/BioNTech oltóanyagának második dózisától számítva hét napnak, a Modernáénak, a Szputnyik V-nek, a CoronaVacénak és a Sinopharménak 14 napnak, míg a Johnson & Johnson vakcinája első dózisától számítva 14 napnak, az AstraZeneca első dózisától számítva pedig 21 napnak kell eltelnie, hogy elfogadják az igazolást.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 28. 11:53, kedd | Külföld

Kötelezővé tennék a védettségi igazolást az egészségügyben Romániában

Kötelezővé tennék az uniós digitális Covid-igazolványt a romániai egészségügyi dolgozók számára a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet idején:

2021. Szeptember 28. 09:50, kedd | Külföld

A fertőzöttek száma 232 millió, a halálos áldozatoké 4,76 millió a világon

A világon 232 313 731 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 756 225 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.

2021. Szeptember 27. 14:05, hétfő | Külföld

Neonáci terrortámadást hiúsítottak meg Baskírföldön

Őrizetbe vettek Ufában egy öt főből álló neonáci csoportot, amely terrortámadást készült elkövetni Baskírföldön - közölte hétfőn az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) sajtóosztálya.

2021. Szeptember 27. 12:01, hétfő | Külföld

Mentesíti a brit kormány a versenyszabályok alól az üzemanyag-forgalmazókat

Átmenetileg mentesíti a brit kormány a versenyszabályok alól az üzemanyag-forgalmazó vállalatokat az egyre feszültebbé váló ellátási helyzet miatt, amelyet az országossá vált pánikszerű felvásárlások is súlyosbítanak.