Városlista
2021. május 12, szerda - Pongrác

Hírek

2017. Szeptember 27. 11:26, szerda | Belföld
Forrás: mti - fotó: illusztráció

Már több mint 800 iskola jelentkezett az Európai Diáksport Napjára

Már több mint 800 iskola jelentkezett az Európai Diáksport Napjára

Már több mint 800 iskola jelentkezett a pénteki Európai Diáksport Napjára, melyen akár a tavalyi részvételi rekord is megdőlhet.

Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke az M1 aktuális csatornán szerdán reggel jelezte, hogy 2016-ban 900 oktatási intézmény csatlakozott a programhoz, azaz 250 ezer diákot mozgatott meg a rendezvény. Hozzátette, az ideire továbbra is lehet regisztrálni, s szerinte elérik a 900-as számot.

A 11 éve Magyarországon életre hívott kezdeményezés lényege, hogy a regisztrált iskolákban két órát szervezett körülmények között sportoljanak, mozogjanak a gyerekek. Balogh Gábor megjegyezte, hogy a rendezvényre az Európa Bizottság is felfigyelt idővel, az MDSZ pedig pályázatokon nyert pénzből kidolgozta a módszertanát annak, hogy miként lehetne Európa többi országában is megrendezni ezt a napot.

"Négy, különböző országokban lévő partnerünkkel közösen úgynevezett védjegyet alkottunk, mely az Európai Diáksport Napja névre hallgat és idén már 26 európai uniós tagállamban fog menni ez a rendezvény" - mondta Balogh Gábor, hozzátéve, hogy jövőre az Európa Sporthét egyik kiemelt eseménye lesz majd a sportnap.

Magyarországon három kiemelt helyszíne lesz az Európai Diáksport Napjának, Békéscsabán, Hevesben és Budapesten. Békéscsabán Baji Balázs világbajnoki bronzérmes atléta egykori gimnáziuma a helyszín, ahol a gátfutó is jelen lesz majd.

Az állatorvosként dolgozó sprinter a műsorban elárulta, hogy az ötéves osztálytalálkozója óta nem járt középiskolájában, ezért is nagy izgalommal várja a pénteki napot. Baji szerint fontos, hogy a tanulás mellett sportoljanak a fiatalok, saját tapasztalata szerint a mozgás felfrissíti az elmét, segíti a tanulást, s bízik benne, hogy sokan követik majd az ő példáját.

Hevesbe Biros Péter háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, míg a budapesti Szent László Gimnáziumba az olimpiai ezüstérmes úszó Cseh László mellett Navracsics Tibor uniós biztos, Schmitt Pál, a program fővédnöke és Szabó Tünde sportállamtitkár is ellátogat.

Az iskolák számára nincs meghatározva kötelező program a két órára, viszont az időkeret mellett egy közös elem mindenhol lesz, méghozzá a 2017 méteres futás.

Címkék: diák, diáksport, Sport

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 12. 08:37, szerda | Belföld

Ez okozza a vasúti átjáróban történő baleseteket!

A vasúti átjárókban történő baleseteket a figyelmetlenség és a KRESZ előírásainak megszegése okozza - hívta fel a figyelmet a MÁV Zrt. kedden, a közlekedési kultúra napján.

2021. Május 12. 07:34, szerda | Belföld

Eloltották a jánossomorjai hulladéktelepen keletkezett tüzet

Eloltották a lángokat a jánossomorjai hulladéktelepen, ahol nagy területen égett egy szemétrakat oldala és teteje - közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága szerda reggel az MTI-vel.

2021. Május 12. 07:32, szerda | Belföld

30 kilométeres sebességkorlátozás lépett hatályba a spanyol városok többségében

A spanyol városi utak mintegy 70 százalékán óránkénti 30 kilométeres sebességkorlátozás lépett hatályba kedden.

2021. Május 12. 07:00, szerda | Belföld

Elítélték a bódult állapotban autózó bonyhádi drogdílert

Kábítószer-kereskedelem, bódult állapotban történő járművezetés és egészségügyi termék hamisítása miatt jogerősen hat és fél év fegyházbüntetésre ítélték kedden azt a bonyhádi férfit, aki marihuanát és amfetamint árult