Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Augusztus 25. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: orientpress

Matolcsyék és a devizahiteles mentés kavarhatja fel az állóvizet

Matolcsyék és a devizahiteles mentés kavarhatja fel az állóvizet

Langyos volt a piaci kereskedés az augusztus 20-a miatti csonka héten. Az euró árfolyama a 299-300 forintos szinthez tapadt. Jövő héten kamatdöntés lesz, ami már jobban megmozgathatja a jegyzést. További árfolyammozgató tényezők a devizahiteles mentőcsomag körüli fejlemények. Sajtóértesülések szerint olyan verzió is elképzelhető, amely a korábbinál kisebb terhet róna a bankokra, és megint a jegybanki devizatartalékhoz nyúlnának, illetve a kormány segítene be. Konkrétumok még nincsenek, a parlamenti döntés várhatóan szeptemberben lesz.

Az XTB brókercég piaci elemzője azt mondta a Gazdasági Rádiónak, hogy egyelőre annyi változás észlelhető, hogy a néhány héttel ezelőtti nyilatkozatokhoz képest óvatosabbá vált a kormányzati kommunikáció, és kevésbé radikális alternatívák is napvilágot látnak.

Mennyit vágnak Matolcsyék?

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa jövő kedden tartja újabb kamatdöntő ülését. Balogh Balázs szerint megint borítékolható a kamatvágás, és szerinte, ha 300 forint alatt lesz az euró árfolyama, akkor újabb 25 bázispontos csökkentés mellett dönt a monetáris tanács. Más piaci elemzők ettől óvatosabb és ritkaságszámba menő 10 bázispontos vágást jósolnak. Az alapkamat jelenleg 4 százalékon áll, és már egy éve, hogy az MNB rendületlenül minden hónapban vág a rátán.

Az XTB szakértője szerint a kamatcsökkentés – főleg alacsony infláció mellett – reális lépés a gazdasági növekedés beindításához. Ezzel együtt viszont azt is látni kell, hogy az alacsonyabb kamat miatt csökken a forint befektetővonzó ereje, így egyre gyengébb szintekre kerül. Míg idén a legerősebb szint 285 volt az euróval szemben, ma már ettől magasabb sávban, 295 és 300 között mozog a jegyzés. A piaci elemző nem számít arra, hogy a jövő héten 295 közelébe, vagy akár az alá erősödjön az árfolyam. Ellenkező esetben, a 300-as szint átlépésénél pedig technikailag akár 302-305-ig is gyengülhet a hazai fizetőeszköz az euróval szemben.

Kevés szó esik róla, de közeleg az MNB és a PSZÁF összeolvadása

Őszre várható az erről szóló parlamenti döntés, amely szintén megmozgathatja a kereskedést. Balogh Balázs szerint a két intézmény egyesítése bevett gyakorlat Európában, tehát ez önmagában kedvező piaci megítélés alá eshet. Az viszont hátrány, hogy míg más európai országokban függetlenek a jegybankok, addig az MNB-t a jelenlegi kormány volt minisztere vezeti.

Nemzetközi porond: a pénzcsapokat lesik a befektetők

Szerdán este tették közzé a Fed-jegyzőkönyvét, amelyből annyit lehetett kiolvasni, hogy év végéig még marad a QE3 mennyiségi lazítás. (A programban a Fed havonta 85 milliárd dollárt pumpál a piacokra.) Az XTB piaci elemzője szerint Ben Bernanke Fed-elnök személye erősíti, hogy tovább is megmaradhat a lazítás. Bernanke mandátuma január végén, februárban jár le. Az persze továbbra is kérdés, hogy ha nem is drasztikus mértékben, de mikortól kapcsolják alacsonyabb fokozatra a pénznyomdát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;