Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Május 24. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Még közelebb került az ország a befektetésre ajánlott kategóriához

Még közelebb került az ország a befektetésre ajánlott kategóriához

NGM: még közelebb került az ország a befektetésre ajánlott kategória eléréséhez

A kormánynak az adósságráta csökkentésére és a gazdaság fenntartható növekedési pályán tartására irányuló erőfeszítései beérni látszanak a Fitch szerint, és így Magyarország még közelebb került a befektetésre ajánlott kategória eléréséhez - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szombaton az MTI-vel.

A Fitch Ratings pénteken este jelentette be, hogy a magyar gazdaság külső mutatóinak markáns javulása miatt az eddigi stabilról a felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította Magyarország államadós-osztályzatainak kilátását.

Az NGM közleménye szerint a javulásban több tényező is meghatározó szerepet játszott. Kulcsfontosságú a kormány 3 százalékos hiánycél melletti elkötelezettsége, amely az adósságráta csökkenő trendjét eredményezi. A hazai tőkepiac bőséges és likvid, amely kellő mértékű fiskális rugalmasságot biztosít. Ezenkívül az adósságkezelés is hatékony, a finanszírozás „belföldi lábának” erősítésére vonatkozó törekvések sikeresnek bizonyultak, valamint folyamatosan mérséklődik az adósság devizaaránya is – hangsúlyozza a tárca.

Az NGM kifejti: az ország külső adóssága is nagymértékben csökkent annak köszönhetően, hogy az elmúlt években érdemben mérséklődött mind a háztartások, mind a vállalatok, mind a bankok külső eladósodottsága. Az ország csökkenő külső sérülékenysége megmutatkozik a folyó fizetési mérleg évek óta megfigyelhető többletében, a követelményeket messzemenőkig teljesítő devizatartalékban, a kedvező külső likviditási pozícióban és a turbulens piaci körülmények között is jól teljesítő forintban.

Az alacsonyabb külső kitettség pedig teret enged arra, hogy a kormányzati intézkedések kedvező hatása kibontakozhasson, amely abban már tükröződik, hogy megfordultak a beruházási és fogyasztási trendek – olvasható a közleményben. A beruházások tavalyi kiugró növekedésében nagy szerepet játszottak az európai uniós fejlesztési források is, ezenkívül a belső fogyasztás szintén élénkülőben van, amely a kiskereskedelmi adatokon jól látszik.

Az NGM szerint a háztartások fogyasztása továbbra is a növekedés egyik fő hajtóereje marad, amit az alacsony infláció mellett a munkaerő-piaci folyamatok és a foglalkoztatás erőteljes bővülése jelentős mértékben támogat.

A Fitch kiemeli továbbá, hogy a kormány és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) közötti megállapodás – amely révén létrejöhet a bankszektor közös partnerségen alapuló és a nemzetközi legjobb gyakorlatoknak megfelelő szabályozása – lökést adhat a hitelezésnek, ezáltal a további növekedésnek – mutat rá a minisztérium.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.