Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Március 17. 10:05, péntek | Helyi
Forrás: fotó: alsoszolnok.hu , Győr

Még mindig sok a szabadtéri tűz

Még mindig sok a szabadtéri tűz

Március 3-án országos tűzgyújtási tilalmat rendelt el a Földművelésügyi Minisztérium.

Az általános tilalmat azonnali hatállyal átmeneti időre rendelték el az ország teljes területén lévő erdőkre és fásításokra, valamint azok határától számított kétszáz méteren belüli területekre. Ezeken a területeken, - a kijelölt tűzrakó helyeken is - valamint a közút- és vasút menti fásításokban tilos a tűzgyújtás beleértve a parlag- és gazégetést is.

A tűzgyújtási tilalom ellenére nap mint nap szabadtéri tüzek adnak munkát Győr-Moson-Sopron megye tűzoltóinak. Az erősödő nappali felmelegedés, a szeles és csapadékmentes napok után kiszáradt a növényzet és az erdei avar több helyen kiszáradt, gyúlékony állapotba került, különösen a parlag- és legelőterületekkel határos erdőkben.

Március 16-án, csütörtökön három szabadtéren keletkezett tűzhöz vonultak megyénk tűzoltói. Magyarkeresztúron a vasútállomás közelében keletkezett tűz körülbelül kétszáz négyzetméteren, amit a csornai hivatásos tűzoltók fékeztek meg. Később Sopronban a Táncsics major közelében mintegy ezer négyzetméteren csaptak fel a lángok egy füves, bokros területen, itt a város hivatásos tűzoltói avatkoztak be. Délután pedig Győrladamér és Dunaszeg közé vonultak a győri hivatásos és a dunaszentpáli önkéntes tűzoltók, ahol közel tíz hektáron száraz fű, kaszáló és erdő aljnövényzete égett. A tűzesetek során nem sérült meg senki.

A tűzesetek 99 százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza!

Az időnként jelentős kárral járó tüzek megelőzhetőek, ha tisztában vagyunk a szabadtéri égetés szabályaival:

1, Belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben szabad égetni. (ha nincs ilyen rendelet, akkor tilos az égetés!)

2, A külterületi tarlóégetést és vágott növények égetését a munkálatok előtt tíz nappal engedélyeztetni kell a helyi katasztrófavédelmi kirendeltséggel.

3, A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról. Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kéziszerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani.

Ha feltámad a szél, azonnal hagyjuk abba az égetést és oltsuk el a tüzet!

A szabályok megszegése tűzvédelmi bírsággal sújtható!

Előzzük meg közösen a szabadtéri tüzeket!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 15:52, csütörtök | Helyi

Idén is nagyot dobbant a SopronFest

Májusban közel 100 helyszínen 300 program várja a fesztiválozókat Sopronban. Hazai és külföldi előadók, podcast-beszélgetések, kiállítások, túrák és sok más különböző esemény színesíti a SopronFest kínálatát.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

A baloldal belharcaitól hangos Sopron

Az elmúlt hetekben számos belső konfliktus került nyilvánosságra a soproni baloldali pártok és jelöltek háza tájáról, ennek eredménye, hogy a felek még egymással is képtelenek szót érteni.

2024. Április 20. 17:25, szombat | Helyi

Népszerű a Gondosóra program Sopronban is

Több ezer soproni idős igényelte a gondosórát, amely a nap 24 órájában szolgálja biztonságukat.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Helyi

Sopron továbbra is az egyik legbiztonságosabb város

Rendészeti Integrált Központ épült Sopronban és városszerte helyeztek el térfigyelőkamerákat, sebességmérőket és alakítottak ki korszerű gyalogos-átkelőhelyeket az elmúlt években, melyek a soproniak biztonságát szolgálják.