Városlista
2020. július 13, hétfő - Jenő

Hírek

2017. Március 17. 10:05, péntek | Helyi
Forrás: fotó: alsoszolnok.hu , Győr

Még mindig sok a szabadtéri tűz

Még mindig sok a szabadtéri tűz

Március 3-án országos tűzgyújtási tilalmat rendelt el a Földművelésügyi Minisztérium.

Az általános tilalmat azonnali hatállyal átmeneti időre rendelték el az ország teljes területén lévő erdőkre és fásításokra, valamint azok határától számított kétszáz méteren belüli területekre. Ezeken a területeken, - a kijelölt tűzrakó helyeken is - valamint a közút- és vasút menti fásításokban tilos a tűzgyújtás beleértve a parlag- és gazégetést is.

A tűzgyújtási tilalom ellenére nap mint nap szabadtéri tüzek adnak munkát Győr-Moson-Sopron megye tűzoltóinak. Az erősödő nappali felmelegedés, a szeles és csapadékmentes napok után kiszáradt a növényzet és az erdei avar több helyen kiszáradt, gyúlékony állapotba került, különösen a parlag- és legelőterületekkel határos erdőkben.

Március 16-án, csütörtökön három szabadtéren keletkezett tűzhöz vonultak megyénk tűzoltói. Magyarkeresztúron a vasútállomás közelében keletkezett tűz körülbelül kétszáz négyzetméteren, amit a csornai hivatásos tűzoltók fékeztek meg. Később Sopronban a Táncsics major közelében mintegy ezer négyzetméteren csaptak fel a lángok egy füves, bokros területen, itt a város hivatásos tűzoltói avatkoztak be. Délután pedig Győrladamér és Dunaszeg közé vonultak a győri hivatásos és a dunaszentpáli önkéntes tűzoltók, ahol közel tíz hektáron száraz fű, kaszáló és erdő aljnövényzete égett. A tűzesetek során nem sérült meg senki.

A tűzesetek 99 százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza!

Az időnként jelentős kárral járó tüzek megelőzhetőek, ha tisztában vagyunk a szabadtéri égetés szabályaival:

1, Belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben szabad égetni. (ha nincs ilyen rendelet, akkor tilos az égetés!)

2, A külterületi tarlóégetést és vágott növények égetését a munkálatok előtt tíz nappal engedélyeztetni kell a helyi katasztrófavédelmi kirendeltséggel.

3, A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról. Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kéziszerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani.

Ha feltámad a szél, azonnal hagyjuk abba az égetést és oltsuk el a tüzet!

A szabályok megszegése tűzvédelmi bírsággal sújtható!

Előzzük meg közösen a szabadtéri tüzeket!

Ezek érdekelhetnek még

2020. Június 25. 12:35, csütörtök | Helyi

VPT Caravan nyílt nap és bolhapiac szombaton!

06.27-én szombaton Sopronban a Pozsonyi út 15. szám alatt található bázisukon nyílt napot tart a VPT Caravan, ahol megtekintheted legmenőbb lakóautóikat és beszerezheted a legjobb kempingfelszereléseket.

2020. Június 18. 08:27, csütörtök | Helyi

Hangos pukizásért bírság Ausztriában

Nem vicc! Egy bécsi férfi 500 Eurós birságott kapott, mikor a rendőr előtt egy hangosat pukizott.

2020. Június 03. 17:00, szerda | Helyi

Villám csapott a soproni családi házba!

Óriási robajjal csapott a soproni Kutya hegyi családi házba a villám ami azonnal kigyulladt.

2020. Május 19. 20:02, kedd | Helyi

További enyhítések jöhetnek a magyar határokon

Szijjártó Péter Külgazdasági és Külügyminiszter a napokban több körben is egyeztetett az osztrák, szlovák és cseh kollégáival a határhelyzetekről.