Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Augusztus 31. 16:03, szerda | Külföld
Forrás: mti/illusztráció: mti

Még több hónapon át folytatódik a majomhimlő elleni oltási kampány Franciaországban

Még több hónapon át folytatódik a majomhimlő elleni oltási kampány Franciaországban

Franciaországban még több hónapon át folytatódik a majomhimlő elleni oltási kampány 2022-ben és várhatóan 2023 elején is, miután az általános megelőzés következtében most először csökkeni kezdtek a mutatók

- közölte kedden Jérome Salomon, az egészségügyi tárca járványügyi igazgatója.

A francia illetékes értékelése egybecseng Hans Kluge, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) európai regionális igazgatójának véleményével, aki kedden úgy fogalmazott: biztató jelzések vannak arra, hogy az új esetek száma egy sor európai országban, így Franciaországban, Németországban, Portugáliában, Spanyolországban és Nagy-Britanniában is hétről hétre apad, sőt - az oltóanyaghiány ellenére - Egyesült Államok egyes térségeiben is csökkenés tapasztalható.

Bár a tudományos előrejelzések szerint folytatódni fog az új esetek számának csökkenése, "mindent meg kell tennünk a járvány hatásainak megfékezésére" - fogalmazott a francia járványügyi igazgató.

Az országban május óta 3547 majomhimlős megbetegedést jelentettek. Ezzel Franciaország negyedik helyen áll az európai országok rangsorában, de hetediken a lakosságarányos számítás szerint. A fertőzöttek egy százaléka szorult kórházi ellátásra, s a szám stabil a járvány kezdete óta - jelezte az egészségügyi tárca, amely szerint az adatok arra utalnak, hogy az ország túljutott a járvány tetőzésén.

Az ország 220 oltóközpontjában eddig 70 ezer oltást adtak be.

A hét végéig 140 ezer majomhimlő elleni oltóanyagot osztanak szét az ország területén - jelezte Jérome Salomon. Az illetékes szerint az oltás ugyanakkor nem elegendő a járvány megfékezéséhez, a megelőzés, valamint az egyéni és kollektív védekezés is nagyon fontos.

A majomhimlő vírusa általában csak enyhe tüneteket okoz, például lázat, fejfájást, izomfájdalmat és bőrkiütést. Ritka esetekben azonban halálos kimenetelű is lehet.

A WHO szerint a jelenlegi globális majomhimlőjárvány kitörése óta az esetek többségét a férfiakkal szexuális kapcsolatot tartó férfiaknál találták, különösen azoknál, akiknek több partnerük van.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.