Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Február 13. 07:00, szombat | Belföld
Forrás: mti

Megdőlt a magyarországi áramfogyasztási rekord

Megdőlt a magyarországi áramfogyasztási rekord

Megdőlt Magyarország mindenkori áramfogyasztási rekordja a csütörtökön kezdődött markáns lehűlés miatt - tájékoztatta a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. pénteken az MTI-t.

A hitelesített adatok szerint csütörtökön 17 óra 45 perc és 18 óra között az országos rendszerterhelés elérte a 7119 megawattot, ami történelmi rekordnak számít.

Az előző csúcsot, 7105 megawattot 2019. december 5-én regisztrálta a rendszerirányító.

A Mavir az MTI megkeresésére közölte: csütörtök előtt ebben az évben január 18-án volt a legnagyobb az áramfogyasztás, az akkori 7103 megawattos rendszerterhelés csaknem elérte a korábbi, 2019-es rekordot.

A rendszerirányító szerint az időjárás alakulásától függően nem zárható ki idén újabb rekorddöntés sem. Mint írták, hasonló időjárási körülmények között, hideg időben, hétköznap, munkanap este megismétlődhet vagy akár meg is dőlhet a csütörtök délutáni csúcs, de ezt nem lehet előre jelezni.

A kiemelkedő téli áramfogyasztás okai között említették, hogy hosszabb ideig van szükség világításra a rövidebb nappali időszakok miatt, illetve a hideg időjárás miatt nagyobb a fűtési igény az irodaházakban, középületekben és a lakásokban, családi házakban is, emellett egyre több fűtési megoldás, például a hőszivattyú áramot igényel.

Átlagosan hideg és borús téli időjárás esetén 6900-7100 megawatt körüli értékeket regisztrál a Mavir hétköznapi munkanapokon, közvetlenül a napnyugta utáni időszakban.

A nyári időszak növekvő áramfogyasztása ellenére a nyári rekord kisebb, a legmagasabb nyári érték 6633 megawatt volt, ezt 2019. június 27-én mérték.

A rendszerirányító válaszában jelezte, hogy az ország áramellátása hosszabb hideg időszak esetén is biztosított.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében az áramfogyasztási rekord kapcsán hangsúlyozta az ellátásbiztonság kiemelt szerepét.

A csütörtök esti csúcsterhelési rekord újból felhívja a figyelmet arra, hogy ellátásbiztonsági szempontból milyen fontos a megújuló és a hagyományos erőművi kapacitások reális összhangjának folyamatos kiépítése és fenntartása - írta a hivatal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.