Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Július 23. 11:00, szerda | Belföld

Megéri most nyaralót venni – csökkentek az árak

Megéri most nyaralót venni – csökkentek az árak

Jobban megéri most házat venni a Balaton környékén, mint tavaly. A legtöbb megyében számottevően csökkent az eladásra kínált nyaralók ára, jelenleg átlagosan 122 ezer forintot kell fizetni egy négyzetméterért.

A Jófogás.hu e-kereskedelmi oldal felméréséből az is kiderül, hogy a „klasszikus” Balaton környéki megyékben a legszembetűnőbb az árzuhanás, míg Fejér és Komárom-Esztergom megyében jelentős a növekedés.

Országosan 12 ezer forinttal csökkent egy nyaraló átlagos négyzetméterára, ami egy 80 m2-es ingatlan esetében közel egymillió forintos különbséget jelent. A Jófogás.hu a nyári szezon közepén az adatbázisában szereplő ingatlanárakat vizsgálva arra jutott, hogy átlagosan 122 ezer forint/ m2-ért lehet saját második otthont vásárolni. Tavaly júniusban még átlagosan 134 ezer forint/m2 áron kínálták a nyaralókat.

Az árak változását figyelve megállapíthatjuk, hogy divatba jött két Budapest közeli megye: Komárom-Esztergom és Fejér a legdrágábbak közé tartozik, utóbbi elsősorban a Velencei-tónak köszönheti népszerűségét. Jelenleg mindkét megyében 188 ezer forint körül mozog a nyaralók négyzetméterára és a drágulás is komoly. Tavaly ilyenkor Fejérben még átlagosan csak 160 418 forintot, Komárom-Esztergomban pedig 115 751 forintot kértek a nyaralók négyzetméteréért.

A lista végén Nógrád kullog, itt akár már 64 ezer forint/m2-ért szerezhetünk egy kis darabka nyugalmat, de Hevesben és Jász-Nagykun Szolnok megyében sem feltétlenül drága mulatság a nyaralóvásárlás. A Tisza-tónál már 1,5 millió forintért miénk lehet egy helyes kis nyári lak. Érdekesség, hogy a Balaton környéki megyékben is, Zalában és Somogyban például jelentős mértékben átlagosan 40 ezer forinttal csökkentek az árak, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a magyar tenger veszítene vonzerejéből. Hiszen a legdrágább üdülőket még mindig itt találjuk, például 270 millió forintot kérnek egy tihanyi, örökpanorámás, számos extrával felszerelt luxus ingatlanért.

A nyaralóárak zuhanása nem újdonság: 2010-ben volt a boom, akkor 209 ezer forintot kértek átlagosan és országosan egy négyzetméterért, ami mára majdnem a felére csökkent. Összegezve, Magyarország legismertebb apróhirdetési portáljának adatait, Fejér, Komárom-Esztergom, és Veszprém megye rendelkezik a legdrágább nyaralóárakkal, míg Nógrád, Heves, és Jász-Nagykun megyében a legolcsóbbak. Az elmúlt évek alapján az is kijelenthető, hogy nyáron éri meg legjobban, tavasszal pedig legkevésbé nyaralót vásárolni.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.