Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2011. Szeptember 09. 14:41, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Megfejtették a gyógyszer rezisztens tumorok titkát

Megfejtették a gyógyszer rezisztens tumorok titkát

A kutatók bejelentették, hogy sikerült megfigyelniük egy olyan kémiai reakciót, amely magyarázatot adhat arra, hogy miért válik sok daganat idővel rezisztenssé egyes gyógyszerekkel szemben.

Reményeik szerint a jövőben így sikerülhet olyan szereket létrehozni, amelyekkel szemben a tumorok nem tudnak rezisztenciát kifejleszteni.

Egy nemzetközi kutatócsoport a cetuximab nevű gyógyszert tanulmányozta, amelyet jelenleg már széles körben alkalmaznak vastagbélrák, fej-nyaki daganatok, valamint a tüdőrák egyes formáinak kezelésére. A szer az epidermiális növekedési faktor receptort (EGFR) célozza, amely a tumor növekedését segíti elő - a gond csak az, hogy egy idő után minden beteg rezisztenssé válik vele szemben, és az orvosok egészen eddig nem tudták, hogy miért - írja a Science Translational Medicine.

A kutatások során végül kiderült, hogy a gyógyszer hatására a rákos sejtek úgy viselkedtek, mint a dugóba keveredett autósok: alternatív útvonalat kerestek - és meg is találták. Az EGFR helyett egy ERBB2 nevű fehérje vette át a növekedést elősegítő szerepet. A szakértők elmondták: már több olyan szert is jóváhagytak, amelyek ezt a fehérjét támadják, így a cetuximabot a jövőben megpróbálják ezekkel kombinálni, hogy minden lehetséges módon gátolják a rezisztencia kialakulását, így azt is, hogy a gyógyszer szedése mellett tovább növekedjen a tumor.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutató

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.

2024. Május 17. 18:41, péntek | Belföld

GVH: számos ponton módosít a Viber hatósági eljárás miatt

Számos ponton módosít a Viber internetalapú üzenetküldő szolgáltatás a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának köszönhetően - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel

2024. Május 17. 14:40, péntek | Belföld

KSH: a benzin 12, a dízel 1 forinttal olcsóbb a szomszédos országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 609 forint volt, ami megegyezik a régiós átlagértékkel. A szomszédos országokban az átlagár 621 forint volt.