Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Június 25. 16:01, hétfő | Kék hírek
Forrás: MTI

Meggyanúsított rendőrtisztek - Hatfős nyomozócsoport vizsgálja az eltűnési ügyeket

Meggyanúsított rendőrtisztek - Hatfős nyomozócsoport vizsgálja az eltűnési ügyeket

Egy hatfős külön nyomozócsoport vizsgálja a Hajógyári-szigeten és környékén történt három halálesetet és egy eltűnési ügyet; két esetben emberölés miatt zajlik az eljárás, gyanúsított még nincs - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője hétfőn az MTI érdeklődésére.

A rendőrségi főtiszteket is érintő vesztegetési botrány mellékszálaként indított nyomozás során az egyik emberölési ügyben azt vizsgálják, miért és hogyan tűnt el tavaly december 3-án a szigetről egy 21 éves férfi, akinek a holttestét másnap találták meg a Dunában. A másik ügy hat évre nyúlik vissza: 2006 februárjában Strehó Gergő tűnt el nyomtalanul, őt előző este szintén a Hajógyári-szigeten láttak utoljára, és aki azóta nem adott életjelet magáról.
A dandártábornok közlése szerint korábban közigazgatási eljárás folyt ezekben az esetekben, de most emberölés miatt indítottak eljárást ismeretlen tettes ellen, így a rendőrségnek sokkal nagyobb lehetőségei vannak a nyomozás kiterjesztésére.
Az ORFK szóvivője megjegyezte: a másik két, halállal végződött ügyben feltehetően nem indul nyomozás. Az egyik esetben kizárható az idegenkezűség: a 2010. augusztusi eset adatai alapján az látszik, hogy egy fiatalember a Sziget rendezvényére szeretett volna bejutni, de kiesett a csónakból, és meghalt. A másik, szintén 2006-os haláleset pedig annak a férfinak az ügye, akinek a holttestét az eltűnése után hetekkel találták meg a Dunában, a Bem rakpartnál; úgy tűnik, ez esetben sem történt bűncselekmény.
Garamvölgyi László közölte, hogy ezekben az ügyekben a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) életvédelmi osztályán egy hatfős külön nyomozócsoportot állítottak fel, amely kizárólag ezekkel az ügyekkel foglalkozik, de a három hete zajló nyomozás során gyanúsított még nem került a látókörükbe.
Arra a felvetésre, hogy múlt szombat éjjel a Hajógyári-szigeten és Budapest belvárosában 13 szórakozóhelyen a rendőrség, a katasztrófavédelem, az adóhatóság, a bevándorlási hivatal, a tisztiorvosi szolgálat és a munkaügyi hivatal közös ellenőrző razziát tartott, de azokon - a rendőrség hivatalos közlése szerint bizonyítottan - már várták a hatóság munkatársainak érkezését, a szóvivő azt mondta: biztos, hogy az ellenőrzés elrendeléséről nem a rendőrségtől szivárgott ki az információ.
Hangsúlyozta: a mostani, Hatala József országos rendőrfőkapitány által elrendelt akcióhoz hasonló intézkedéseket a rendőrség korábban is tartott, így a mostani akció nincs összefüggésben a korrupciós üggyel, és a rendőrség a jövőben is több hasonló razziát fog tartani.
Garamvölgyi László ezzel a kijelentésével cáfolta azokat az információkat is, miszerint a 13 szórakozóhelyen tartott razziával a rendőrség belső elhárítása, a Nemzeti Védelmi Szolgálat próbálta volna kiszűrni azokat a rendőröket, akik kiszivárogtatják a bizalmas információkat. Megjegyezte, három héttel a nyomozás megindítása után - az ésszerűség alapján is - számítani lehetne egy hasonló ellenőrzésre.
A V. László vállalkozó és társa, illetve a vesztegetési ügybe keveredett rendőrtisztek ellen zajló nyomozásra utalva az ORFK szóvivője kiemelte: az eljárást a Központi Nyomozó Főügyészség folytatja le, így a rendőrségnek nincs rálátása a nyomozásra és információja róla, így nem tudja, hogy ezzel az üggyel összefüggésben lesznek-e újabb gyanúsítottak vagy őrizetbe vételek.
A rendőri vezetőket érintő korrupciós ügyre június elején derült fény; hat embert gyanúsítottak meg, négy vezető beosztású rendőrtisztet és két civilt, valamennyien előzetes letartóztatásban várják a tárgyalás megkezdését.
Korábbi tájékoztatások szerint a főügyészség a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján az idén február óta nyomoz vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettének gyanúja miatt.
Az ügyben a BRFK-tól K. Attila, a bűnügyi információs főosztály kiemelt ügyek osztályának felderítéssel foglalkozó egykori nyomozója és K. Tamás, a közrendvédelmi főosztály vezetője érintett. Előzetes letartóztatásban van G. Imre, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szervezett bűnözés elleni főosztályának volt vezetője, valamint H. Lajos, az NNI szervezett bűnözés elleni főosztálya speciális bűncselekmények elleni osztályának vezetője is.
Az egyik letartóztatott civilnek, V. Lászlónak több budapesti éjszakai szórakozóhelyen üzleti érdekeltsége van, többnek a működését pedig ténylegesen is irányítja. Neki dolgozott a másik gyanúsított civil, V. István, akinek a gyanú szerint az volt a feladata, hogy "e szórakozóhelyek zavartalanul, nagy forgalommal, illegális rendőri védelem alatt működjenek, valamint a konkurens szórakozóhelyeken - ezek bezárása érdekében - razziákat tartsanak", és tájékoztatnia kellett V. Lászlót az esetlegesen ellene irányuló rendőri eljárásról is. V. István a rendőrség szerint havi rendszerességgel, többszázezres, illetve milliós nagyságrendű "fizetést" adott az érintett rendőröknek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 22. 10:09, hétfő | Kék hírek

Elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát, úgy rabolt pénzt és drogot

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát és pénzt, valamint drogot rabolt.

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Kék hírek

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt halálos közlekedési baleset feltételezett okozója ellen, aki segítségnyújtás nélkül menekült el a helyszínről csütörtökön