Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Szeptember 12. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: mti - fotó: MTI archívum

Megkapta a hatósági engedélyt a Balaton nyári vízszintemelése

Megkapta a hatósági engedélyt a Balaton nyári vízszintemelése

Megkapta a hatósági engedélyt a Balaton nyári szabályozási vízszint-maximumának 110 centiméterről 120 centiméterre emelésének projektje a Veszprém Megyei Kormányhivataltól, a határozat még nem jogerős

- értesült az MTI kedden. A Balaton nyári üzemi vízszintjének megemelése 10 centiméterrel már 2016-ban a megkezdődött kísérleti jelleggel, és tart azóta is.

A Balaton vízszintszabályozásának módosítására megszületett hatósági engedély megfogalmazza, hogy a tó vízgazdálkodási gondjainak enyhítésére "gyakorlatilag egyetlen és jelenleg megvalósítható hatékony műszaki megoldás a tómederben történő tározás. Az utóbbi évtizedekben tapasztalható szélsőséges időjárás szükségessé teszi a változó éghajlati körülményekhez jobban igazodó vízszintszabályozás kialakítását, melynek érdekében a jelenlegi nyári időszakra vonatkozó szabályozott vízszintet 120 centiméterben maximálják."

A 10 centiméteres vízszintemelés eredményeként a tóban lévő víz mennyisége körülbelül 60 millió köbméterrel nő, ami az eddigieknél tágabb lehetőséget jelent a vízkészlet-gazdálkodásban - magyarázzák a határozatban.

A 69 oldalas dokumentum értelmében ütemtervet kell készíteni a hatáscsökkentő intézkedésekről, ami főként a partvédőműveket, a parti területek csapadékvíz-elvezető rendszereit, valamint a Sió-zsilip és a Sió-csatorna vízszállító képességét érinti. A szakhatóságok és önkormányzatok álláspontját is összegző határozatból kiderül az is, hogy a vízszintemelés ugyanakkor nehezíti majd a nádas megújulását, és megoldandó problémákat okoz a Kis-Balaton vízvédelmi rendszer működtetésében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.