Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Július 13. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: orientpress

Megkezdődhet az új pénztárgépek bevezetése

Megkezdődhet az új pénztárgépek bevezetése

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal zöld jelzést adott az első online kommunikációra alkalmas pénztárgépre, amely a rendeletnek megfelelően képes a kereskedők és a NAV közötti mobil-adatkommunikációra. A rendszert a hazai kereskedelmi informatika vezető szállítója, a magyar Laurel Cégcsoport engedélyeztette.

Forgalmazási engedélyt kapott a Laurel Számítástechnikai Kft. onlinekasszája a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól (MKEH). Ezzel hosszú várakozás után megkezdődhet az online pénztárgépek gyártása és a kereskedők átállása az új rendszerre.

Az A001-es sorszám alatt forgalmazási engedélyt kapott „kiskassza” azoknak a kiskereskedőknek készült, akik nem feltétlenül igényelnek cikkelemes forgalmi adatokat, nincs szükségük, hogy összetett rendszerekhez, összetett alkalmazásokhoz csatlakozzanak. Ezek a pénztárgépek jelentik a jelenleg üzemelő pénztárgépek mindegy négyötödét.

Az Adóügyi Ellenőrző Egységet a SagemCom fejlesztette ki együttműködésben a Laurel Kft.-vel. Az online pénztárgép alapját képező kiskassza egy lengyel gyártó fejlesztése – mondta Bessenyei István, a Laurel Számítástechnikai Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

A gépek tömeges gyártását és értékesítését hamarosan megkezdik. A boltosoknak nem kell számítani nagy meglepetésre, hiszen az újdonság nem is a kassza kezelésében rejlik, hanem inkább a hozzáépített AEE működésében, amit nem is kell mélyebben megismerni az üzemeltetőknek.

A szakemberek elvégzik az elméleti és gyakorlati oktatást, hasonlóan a Nemzeti Dohányboltok kasszarendszereinek beüzemelésekor. A gépet a helyszínen telepítik, kipróbálják és üzembe helyezik, valamint 0-24 órás ügyfélszolgálat áll rendelkezésre, ha bármilyen probléma adódna.

Az engedély kiadásával az elsődleges technikai akadályok elhárultak a kasszák cseréje elől, de a kereskedőknek így is kevés idejük maradt. Az onlinekassza-rendeletben az egyszer már módosított határidő augusztus 31. Eddig az időpontig le kell cserélni a kasszákat olyan pénztárgépre, amely képes az adóhatóság szerverével kommunikálni. A nagy érdeklődés miatt csak az lehet biztos benne, hogy határidőre hozzájut a pénztárgépéhez, aki időben leadja a megrendelését és megbízható forgalmazót választ.

Bessenyei István hozzátette, a rendszer egyik legfontosabb eleme az Adóügyi Ellenőrző Egység (AEE) elkészítése volt, amelynek feladata az adatkommunikáció a NAV szerverével. A vezető hangsúlyozta, ilyen egység korábban nem létezett, ezért a rendeletben megadott feltételeket teljesíteni képes eszközt külön kellett kifejleszteni – közölte a vezető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.