Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Június 27. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mégsem lesz újabb banki különadó

Mégsem lesz újabb banki különadó

A kormány benyújtotta azt a zárószavazás előtti módosító javaslatot, amelyben a kormány eltörli az önkormányzati adósságkonszolidációhoz kapcsolódó 7 százalékos banki befizetési kötelezettséget – értesült az Index. A portál úgy tudja, a közel 42 milliárdra rúgó összeg vissza nem fizetése részleges államcsődnek is minősülhet - a kabinet ezért állt el a teher bankokra hárításától.

Az index már kedden beszámolt róla: kormány azt fontolgatja, hogy mégis 100 százalékban törleszti az önkormányzatoktól átvett tartozásokat a hitelező bankoknak. Úgy tudjuk, a kormányt a hitelminősítők lehetséges reakciója aggasztja, az adósság egy részének nem törlesztése ugyanis részleges államcsődnek minősülhetne.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter múlt héten benyújtott megszorítócsomagjából kiderült, hogy a kormány a 600 milliárdos önkormányzati adósságállomány 7 százalékát, 42 milliárd forintot nem fizet vissza a hitelezőknek. A kormány korábban jelezte, hogy a tavalyi 100 milliárdos adósságátvétel után (aminek keretében az 5000 fő alatti települések minden tartozását átvette az állam), egyedi alkuk mentén idén a nagyobb városok tartozásait is átveszi. Ez az alkufolyamat korábbi hírek szerint a héten zárulhat le.

A portál egy, névtelenséget kérő forrása azonban kedden azt mondta, a kormány visszatáncolhat a 7 százalékos tervétől, mert véletlenül sem szeretné a részleges, technikai államcsődöt megkockáztatni. A hitelminősítők érvényes besorolásai egyébként most sem túl kedvezők, a Moody's, a Standard & Poor's és a Fitch egyaránt spekulatív, azaz bóvli kategóriában helyezte el az ország törleszti képességeit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár