Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Október 22. 07:45, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Mégsem rákkeltőek a mobilok

Mégsem rákkeltőek a mobilok

A mobiltelefonok használatának kockázata mintegy húsz éve vitatott, de egy új dán kutatás, azt állítja, hogy a mobiltelefonálás nem növeli az agydaganatok kialakulásának kockázatát - írja az origo.

A legfrissebb kutatási eredményt a dániai Rák Epidemiológiai Intézet tette közzé. A vizsgálatba több mint 350 ezer embert vontak be, a résztvevők között akadtak olyanok is, akik már 18 éve használnak mobiltelefont.

A vizsgálat eredményei szerint a résztvevők agydaganat-kockázata nem volt nagyobb, mint a társadalom többi csoportjáé - írja az origo a BBC-re hivatkozva.

A mostani dán kutatásban egész pontosan 358 403 telefonhasználót vizsgáltak meg. Közülük 356-nak fejlődött ki gliómája (az agytumor egyik fajtája), és 846-nak lett a központi idegrendszert érintő daganata. Ez megfelel a mobiltelefont nem használók közötti gyakoriságnak. Még azok között sem volt magasabb a kockázat, akik a leghosszabb ideje (13 éve vagy annál hosszabb ideje) használtak mobilt.

A kutatók szerint a daganatok kialakulásának kockázatát érdemes lenne még ennél is hosszabb időtávon vizsgálni, valamint alaposabban tanulmányozni a gyerekekre gyakorolt hatást. A vizsgálatból kizárták a céges előfizetőket, azaz azokat, akik üzleti célra is használják telefonjaikat, pedig valószínűleg ők beszélnek a legtöbbet mobilon.

A vizsgálat eredményei összhangban vannak a korábbi kutatásokéval, bár léteznek olyan tanulmányok, amelyek megkérdőjelezik a mobiltelefonok veszélytelenségét. Ezek hatására az Egészségügyi Világszervezet a mobiltelefonokat ugyanabban a kategóriába sorolta be, mint a kávét: azaz az árunak se egészségügyi kockázata nem bizonyított, se veszélytelensége nem igazolt.

Ennek ellenére a BBC által megkérdezett szakértők hangsúlyozzák, hogy eddig ez a vizsgálat a legerősebb bizonyíték arra, hogy a mobiltelefonok nem növelik az agy - és a központi idegrendszeri daganatok kockázatát.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére