Városlista
2022. május 18, szerda - Erik, Alexandra

Hírek

2012. Január 28. 14:06, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Megszűnhet a kedvezményes bérlakás-értékesítés

Megszűnhet a kedvezményes bérlakás-értékesítés

Egy január 1-jétől hatályos új törvény értelmében minden eladásra szánt önkormányzati ingatlanra elővásárlási jogot tart fenn az állam.

Mindez azt jelentheti, hogy nem lesz értelme folytatni az önkormányzati lakások kedvezményes értékesítését a helyi rászorulók körében – mondta Török Sándor, a százhalombattai Egészségügyi, Oktatási és Szociális Bizottság elnöke a Százhalombattai Hírtükörnek.

A százhalombattai önkormányzat tavaly év végén negyedik alkalommal hirdette meg lakásértékesítési pályázatát, aminek keretében eddig 25 önkormányzati ingatlant adott el olyan százhalombattaiak részére, akik önerőből nem lennének képesek az otthonteremtésre. A pályázaton csak olyanok indulhatnak, akik legalább öt éve életvitelszerűen is a városban laknak és nem rendelkeznek lakóingatlannal. Az értékelés alapjául szolgáló nyilvános pontrendszer előnyt biztosít a gyermekeket nevelőknek, azoknak, akik beteg családtagot gondoznak vagy egészségtelen körülmények között élnek, és plusz pontot biztosít azoknak a családoknak, akik önkormányzati bérlakásból költöznek ki, amit nem laktak le és nem terheltek közmű-, illetve lakbértartozással.

Török Sándor kiemelte, a pályázat egyik legfontosabb célja, hogy azok, akiknek a helyi rendelet szerint már nem lehet meghosszabbítani a bérleti szerződését, ne az utcára vagy az átmeneti szállóra kerüljenek.Az önkormányzat szociális gondoskodását azonban keresztülhúzza az állami elővásárlási jogot teremtő törvény, hiszen a magyar államnak ugyanolyan feltételekkel kell felkínálni az ingatlanokat, amilyenekkel a helyi lakosság pályázhat rájuk. Márpedig ezek igen kedvezőek, a pályázat nyerteseinek mindössze húsz százalék önrészt kell befizetniük, a többit pedig – akár 15 éves futamidőre – kamatmentesen törleszthetik.

Mivel a törvény végrehajtási rendeletét egyelőre nem hirdették ki, nagy a bizonytalanság. A szakbizottság úgy döntött, állásfoglalást kérnek az illetékes minisztériumtól. Ha ez az önkormányzat számára pozitív lesz, február 6-i ülésükön még kijelölhetik a hat új lakástulajdonost, ha viszont negatív, visszavonják a pályázatot.


OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség /archívum

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 18. 12:02, szerda | Belföld

A Balaton megóvásáért indult ökológiai és kulturális programsorozat

A Balaton megóvása érdekében ökológiai-kulturális programsorozat indult, amely a tervek szerint 2023 után is folytatódik.

2022. Május 18. 10:01, szerda | Belföld

Egyéves gyerekük mellett rejtegette a drogot a házaspár - Videó

Az apát és az anyát lakásukban fogták el a miskolci nyomozók, míg a drogbizniszben alattuk álló díler kezén az utcán kattant a bilincs.

2022. Május 18. 08:12, szerda | Belföld

Halálos baleset történt Jászszentlászló közelében

Meghalt egy férfi, aki autójával letért az útról, egy fának csapódott, majd felborult Jászszentlászló közelében kedd délután - közölte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel.

2022. Május 18. 08:00, szerda | Belföld

Tovább csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Tovább csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden a honlapján.