Városlista
2020. november 23, hétfő - Kelemen

Hírek

2012. Március 30. 07:13, péntek | Külföld
Forrás: mno / MTI

Megszüntették Hitler szüleinek a sírját

Megszüntették Hitler szüleinek a sírját

Az ausztriai leondingi temetőben megszüntették Adolf Hitler szüleinek a sírhelyét – adta hírül csütörtökön a felső-ausztriai Life rádió.

A hírt megerősítette az APA osztrák hírügynökségnek Kurt Pittertschatscher helyi plébános, aki elmondta, hogy eltávolították a sírkövet, a sírhelyet pedig felszabadították további használatra. Exhumálásra nem került sor.

A Hitler család egyik névtelenséget kérő távoli rokona nyilatkozata szerint „egyre nehezebb a sír gondozása. Ezenkívül arra is gondolok, hogy őseim sírjával visszaélve rokonszenvtüntetéseket tartanak ott. Mindent megfontolva, úgy döntöttem, hogy lemondok a sírhelyhasználati jogokról” – olvasható a rokon közleményében.

Sok helyi lakos, továbbá az osztrák fasizmus elleni hálózat és a Mauthauseni Bizottság nehezményezte, hogy a Hitler szülők sírhelye szélsőjobboldali csoportok egyfajta zarándokhelyévé vált. A temető gondnoksága ügyel majd, hogy nehogy egy másik zarándokhely alakuljon ki.

A dpa német hírügynökség beszámolójában emlékeztetett arra, hogy 2011 júliusában Hitler helyettesének, Rudolf Hessnek a sírját – 24 évvel a halála után – szüntették meg a bajorországi Wunsiedelben, ahol neonácik rendszeresen megemlékezést tartottak.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2020. November 23. 15:02, hétfő | Külföld

90 százalékig terjedő hatékonyságú az oxfordi vakcina

Átlagosan 70 százalékos, de alkalmazási technikáktól függően elérheti a 90 százalékot az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszeripari vállalat közös fejlesztésű koronavírus-vakcinájának hatékonysága.

2020. November 23. 10:56, hétfő | Külföld

A figyelmeztetések ellenére több mint kétmillió amerikai ült repülőre a hétvégén

A figyelmeztetések ellenére több mint kétmillió amerikai ült repülőre a hétvégén - közölte az amerikai repülésbiztonsági hatóság vasárnap.

2020. November 23. 08:00, hétfő | Külföld

Kötelezően tesztelik az egészségügyi dolgozókat Szlovéniában

Szlovéniában hétfőn megkezdik az egészségügyi dolgozók rendszeres és kötelező, gyors koronavírus-tesztelését - írta a helyi média.

2020. November 23. 05:00, hétfő | Külföld

Minden járványadat javult Belgiumban

Folytatódott a koronavírus-fertőzés miatt kórházba szállítottak, a kórházban ápoltak és az intenzív osztályokon kezeltek, valamint a járvány miatt elhunytak számának csökkenő tendenciája Belgiumban,