Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Február 25. 14:07, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Megtalálták a vérengzés áldozatait

Megtalálták a vérengzés áldozatait

Bronzkori vérengzés áldozatait találták meg Törökországban, Anatólia délkeleti részén, Şanlıurfa város közelében.

A leletről az International Journal of Osteoarchaeology című folyóiratban jelent meg tanulmány. A Titriş Höyük-i lelőhely Krisztus előtt 2900 és 2100 között volt lakott. A kezdetben szerény, földműves közösség által lakott település igen gyorsan fejlődött, és hamarosan kiterjedt, erődített urbánus központtá vált – olvasható a Past Horizons régészeti hírportálon.

A lelőhely feltárását a Kaliforniai Egyetem, San Diego, valamint a szintén amerikai Akroni Egyetem régészei török archeológusokkal közösen végzik. Az egyik ház padlózata alatt bukkant Ömür Dilek Erdal török régész tizenhárom férfi, három asszony, valamint három serdülő összekaszabolt földi maradványaira; koponyájukat gondosan az áldozatok testére helyezték egykoron. A temetkezés a Krisztus előtt 2200–2100-ból származik, abból az időszakból, amikor a települést elhagyták lakosai.

A csontok vizsgálata kimutatta, hogy a 13 férfi közül 11 szerzett egy vagy több koponyasérülést. A nők közül csupán egy szenvedett fejtraumát, míg a serdülőknél semmi sem utal koponyasérülésre. A sérülések a halál előtt keletkeztek, nincs jele a csont gyógyulásának, egy részüket tompa eszközzel, nagy valószínűséggel harci szekercével okozták, más részük viszont szúrt seb. A halált okozott fegyverek alapján Ömür Dilek Erdal sokkal valószínűbbnek véli, hogy az erődített települést bevevő idegenek gyilkolhatták le az áldozatokat, mintsem hogy a városlakók között kitört békétlenség okozta vesztüket.

Erdal rámutatott: a régészeti leletek tanúsága szerint feltűnően megszaporodik a halál előtt sebesülést szerzők száma olyan időszakokban, amikor élesedik a források birtoklásáért folytatott harc. „Ökológiai és kulturális változások, a népesség növekedése, birodalmak hanyatlása vezet az erőszak fokozódásához” – magyarázta a szakember.

A törökországi egyéb régészeti helyszínekről származó csontleletek arról tanúskodnak, hogy az új kőkorszak és a korai bronzkor határán a térségen erőszakhullám sepert végig. „Az Akkád Birodalom összeroppanása, a kereskedelmen alapuló gazdaság összeomlása válthatta ki az erőszakhullámot, amelynek lehetséges áldozatai lehettek Titriş Höyük-i lelőhely halottai” – fogalmazott Ömür Dilek Erdal.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére