Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2016. Március 09. 12:35, szerda | Belföld
Forrás: index.hu

Megvan az ötödik Michelin-csillag: a Costes Downtown

Megvan az ötödik Michelin-csillag: a Costes Downtown

Ma jelent meg a 2016-os Michelin Kalauz, a Main Cities of Europe. A kiadvány 44 európai nagyváros, köztük Budapest legjobb éttermeit tartalmazza, Magyarországról újonnan került be egy csillaggal a Costes Downtown.

Magyarországnak eddig négy Michelin-csillagos étterme volt, mostantól pedig öt van: egy csillaggal bekerült a Costes Downtown is.

Michelin-csillagos éttermek eddig:

  • Tanti
  • Costes
  • Onyx
  • Borkonyha

És mostantól az ötödik a Vigyázó Ferenc utcai Costes Downtown.

"Egyrészt nagyon örülök, másrészt nagyon meg vagyok lepve. Azon izgultunk, hogy a séfváltás mellett minden rendben lesz-e a Ráday utcában, arra nem is mertünk gondolni, hogy ez bekövetkezik.
Épp nemrég volt esélylatolgatás a kollégákkal, amin azt mondtam, hogy ha tudjuk tartani ezt az irányt, akkor pár év múlva esélyes lehet egy csillag nekünk, erre máris megkaptuk- mondta el Gerendai Károly, a Costes Downtowtn tulajdonosa a Világevő blognak. A Costes Downtown a szintén Michelin-csillagos Costes testvérétterme 2015-ben nyitott, így kifejezetten új étteremnek számít.

A közép-európai régióban több új csillag is született, Prágában és Varsóban is lett újabb Michelin-csillagos étterem, így Prágában már három, Varsóban pedig kettő egycsillagos étterem van, így Budapest megőrizte vezető helyét a régióban. A Michelin adatbázisa még nem frissült, de a kiadott közlemény szerint Budapesten ötre nőtt a csillagok száma, ebből tehát arra következtetünk hogy minden étterem megőrizte eddigi csillagait, köztük a Tanti is, ahonnan nyáron távozott Pesti István séf, és helyét Heiszler Olivér vette át.

4 Michelin-csillaggal vezetünk a régióban

Ausztriát leszámítva egy szomszédos országnak sincs csillagos étterme, sőt a turisták által felkapott Prágának is csak kettő.

Az első Michelin-csillag 2010-ben érkezett Budapestre, akkor a Costes kapott csillagot, majd egy évre rá az Onyx. Pár év szünet után, 2014-ben érkezett az újabb csillag a Borkonyhának, majd tavaly a Tantinak.
Széll Tamás, az Onyx séfje nekünk úgy nyilatkozott, szerinte lesz még itthon egy pár egycsillagos étterem, és amikor lesz már 5-6 Michelin-csillagos éttermünk, akkor fog valaki kiszakadni, és lesz majd egy kétcsillagos. Most van meg tehát az ötödik csillagunk, ami fordulópont lehet a továbbiakra nézve. Többen várták idén befutónak a MÁK bistrót is, nekik ezek szerint még várni kell a csillagra.

Mi az a Michelin-csillag?
A franciaországi központú gumigyártó Michelin több mint száz éve foglalkozik útikönyvek kiadásával.1926 óta csillagok odaítélésével tüntetik ki a különösen kiválónak ítélt éttermeket, a legjobb helyeket eggyel, kettővel vagy hárommal jelölik. Az értékelés rendkívül szigorú, igen kevés csillagot osztanak ki évente, háromcsillagos helyből tavaly mindössze 58 van Európában,a legtöbb Franciaországban. Háromcsillagos helynek szerintük az számít, ami akkora gasztronómia élmény, hogy már egy külön utazást is megér, ezek többnyire rendkívül drága helyek. A Michelin-csillag jelenleg a legnagyobb gasztronómiai elismerés.

A Michelin ellenőrei inkognitóban látogatják az éttermeket, évente több száz helyet keresnek fel. A legtöbbször a séfek sem tudják, melyik vendég lehetett az inspektor. Magyarországon először 2010-ban kapott Michelin-csillagot étterem, a Costes, de ennek akkor – és azóta is – külföldi séfje volt, a portugál Miguel Rocha Vieira személyében. Magyar szakácsok – Szulló Szabina és Széll Tamás – csak a következő évben kaptak csillagot, amikor az Onyx is megkapta ezt az elismerést. Tavalyelőtt a Borkonyha konyhája, és Sárközi Ákos kapott csillagot, tavaly pedig a Tanti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 14:08, szerda | Belföld

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint -

2024. Május 15. 09:21, szerda | Belföld

Jelentősen csökkent az építőipar termelése is

2024 márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.