Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Július 29. 14:17, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Mennének a magyarok külföldre dolgozni

Mennének a magyarok külföldre dolgozni

„Annak ellenére, hogy április elején még tömeges munkavállalási kedvről szóltak a híradások, csaknem három hónappal a munkaerő-piaci nyitás után érezhetően nem nőtt a két nyugati országban dolgozó magyarok száma"

Közölte a Magyar Hírlappal Károlyi Gyula, az Ipartestületek Országos Szövetségének alelnöke. Pontos adatok nem állnak rendelkezésre a témával kapcsolatban, némi információt pedig csupán személyes kapcsolatai révén szerez a szövetség.

„Tudomásuk szerint egy ablak- és ajtókeretek gyártásával foglalkozó asztalosvállalkozás növelte nagyobb mértékben a magyarországi munkavállalói számot, máshol azonban nem történt kirobbanóan nagy változás május elseje óta” – jelezte az alelnök. Megjegyezte, töretlen a vendéglátóipar munkaerő-felszívó ereje, a legtöbb állásajánlat még mindig ebből a szektorból érkezik, azonban mezőgazdasági munkásokra is nagy a kereslet nyugati szomszédunknál. Ismeretes, hogy a magyaroknak alig több mint a két százaléka pályázott osztrák, német, svájci vagy liechtensteini állásokra azután, hogy a négy ország megnyitotta munkaerőpiacát a kelet-közép-európai tagállamok munkavállalói előtt. Azonban egy június végi felmérés rámutatott arra, hogy minden harmadik magyar munkavállaló hajlandó lenne elköltözni egy jobb állás reményében. A legtöbben az építőipar és a feldolgozóipar területén keresnek állást külföldön.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: munka

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.