Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2014. December 27. 10:06, szombat | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Merkelt választotta az év emberének a The Times

Merkelt választotta az év emberének a The Times

Angela Merkel német kancellárt választotta az év emberének a The Times. A tekintélyes konzervatív brit napilap, amely pénteki kiadásában jelentette be döntését, azzal indokolta a választást, hogy Merkelnek központi szerepe volt az idén az európai stabilitás megőrzésében 'a Kelet-Európában újraéledő orosz agresszió közepette'.

A The Times írásának címe szerint Angela Merkel 'A nő, akire szükségünk van a veszélyes férfiakkal teli világban'. A lap külön belső szerkesztőségi cikke 'Mrs. Nélkülözhetetlen' cím alatt méltatja a német kancellárt.
A The Times szerint az idén, amikor a hidegháború utáni időszak legveszélyesebb geopolitikai válsága a töréspontig megterhelte a kelet-nyugati kapcsolatokat, a német kormányfő megmutatta, hogy milyen befolyásos és nélkülözhetetlen közvetítő.

A II. világháború után kialakult, mára 'mind esetlenebbé váló' intézmények, köztük a NATO, az Európai Unió és az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem tudtak alkalmazkodni a világban jelenleg örvénylő válságokhoz, a politikusok pedig képtelennek bizonyultak arra, hogy szembeszálljanak a lator államok és a fosztogató hadseregek fenyegetésével.

Egyetlen világklasszis vezető emelkedik ki ebből a mezőnyből: Angela Merkel. A német kancellár nem azzal volt elfoglalva, hogy saját magát állítsa a rivaldafénybe, ugyanakkor a Vlagyimir Putyinnal hosszú órákon át folytatott tárgyalásain igyekezett határokat szabni az orosz elnök ambícióinak és ezzel egyben hozzájárult ahhoz is, hogy a Nyugat az általa legnagyobb becsben tartott értékekre összpontosítsa figyelmét.

Mindezek alapján jelenleg Angela Merkel az első számú európai politikus és a világ legnagyobb hatalmú asszonya - állapítja meg pénteki elemzésében a The Times.

A brit lap szerint a német kancellárnak biztosítania kell, hogy az Oroszország elleni EU-szankciókat jövőre is fenntartják. Egyes EU-tagállamok, amelyek függnek az orosz energiahordozó-szállításoktól, szeretnék legalább néhány büntetőintézkedés feloldását, ám a német kancellárnak meg kell kérdeznie a szankciók bírálóit, hogy milyen más módon lehetne akkor rábírni Putyint elfogadhatatlan magatartásának megváltoztatására - fogalmaz a The Times.

Angela Merkel már tett olyan utalásokat a múltban, hogy tíz év a hatalomban éppen elég lesz, márpedig 2015 lesz a tizedik éve a kancellári tisztségben. 'Mi arra bíztatnánk őt, hogy maradjon' - áll a vezető brit lap pénteki szerkesztőségi írásában.

A The Times tavaly Ferenc pápát választotta az év emberének. A brit napilap akkor azzal indokolta döntését, hogy a katolikus egyháznak 'kivételes emberre' van szüksége, és úgy tűnik, hogy Ferenc pápa személyében ezt az embert meg is találta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.