Városlista
2019. június 17, hétfő - Laura

Hírek

2018. November 29. 13:53, csütörtök | PR

Mi a különbség a nútféderes és a hagyományos OSB lapok között?

Mi a különbség a nútféderes és a hagyományos OSB lapok között?

Az OSB lap neve egy rövidítés, ami az angol Oriented Strand Board szóból ered, magyarul annyit tesz, hogy „irányított szálelrendezésű lap”.

Ez egy faanyagból készült, roppant masszív és tartós faipari alapanyag, melyet előszeretettel használnak.

Azért is szeretik az OSB lapokat, mivel nagyon szilárd alapot biztosítanak, legyen szó bútorokról, de akár könnyűszerkezetes házakról. Ez annak köszönhető, hogy a lap két külső héja párhuzamos a hosszoldallal, míg a magnak nevezett középső rétegek ezekre merőlegesek.
Az egész ötlet Észak-Amerikából származik és onnan indulva járta be a világot. Kis átmérőjű, gyors növésű farönkökből készül. Vízálló és hőálló gyanta kötőanyagok gondoskodnak a panel belső tartósságáról, merevségéről és vízhatlanságáról. Ezeket a faszálakat vonják be egy külső kötőanyaggal, és ezt hő és magas nyomás alá helyezik. Az OSB lap tulajdonságai attól függenek, hogy mire kívánjuk használni őket. A hazánkban legnépszerűbb OSB-3 lapok vízállósága kiváló, a felület csiszolása után műgyantával borított, ennek köszönhetően tökéletesen sima felületű, kopásálló és teljes mértékben taszítja a vizet.

Felhasználási módok, területek

Mint már említettük, előszeretettel használják könnyűszerkezetes házak alapjaként, tetőre, falra, burkolatként, de építhetünk belőle kutyaházat, a gyerekeknek faházat az udvarra és akár még bútorokat is. Amennyiben megfelelően van csiszolva és lakkozva az OSB lap, úgy magában is tökéletes burkolatot kapunk. Népszerű felhasználási módja a zsaluzat és a palánk is. Felületkezelése egyszerű, mindemellett kiválóan csiszolhatóak és előfúrás nélkül csavarozhatóak. Amennyiben padlóra szeretnénk burkolatként használni, akkor inkább a nútféderes OSB lap az, amit inkább erre a célra való.
A nútféderes OSB lapok azok horonyeresztékesek, ami azt jelenti, hogy csap alakú kötésmóddal készülnek. Ezt gyakran használják parkettázásnál, téglalerakásnál. Ezek általában 12 és 22 milliméteres vastagságban kaphatóak. Jó tulajdonságaik közé tartozik még, hogy rendkívüli szilárdságúak, hála az irányított szálrendezésnek, nagymértékben vízállóak, így akár nedves közegben is használhatóak, csiszolhatók, festhetők, mérettartók, nem vetemednek, előfúrás nélkül csavarozhatók, kiváló szegtartók és környezetbarátak.
A legnépszerűbb OSB lap méretek a következőek: 2500x675 milliméteresek, amikhez különböző, 12,15,18,22,25 milliméteres vastagság társul. Ettől függetlenül a standard méretű OSB lapok nem 675 milliméter, hanem 1250 milliméter szélesek, de a 675-öst könnyebb kezelni, egyszerűbb vele dolgozni.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Június 13. 10:36, csütörtök | PR

Nemzetközi és magyar sztárokkal indul az országos kerékpár fieszta

11 megyén és 100 városon át vezet Magyarország legnagyobb kerékpárversenye

2019. Június 05. 09:14, szerda | PR

Innovatív takarítás

Ma már a takarítás sem olyan, mint régen. Jól tudja ezt Magyarország piacvezető takarítással foglalkozó cége a Jánosik és Társai Kft.

2019. Május 13. 10:00, hétfő | PR

Lelepleződtek a jubiláló Open Road Fest titkai

Vidám hangulatú Sajtótájékoztatón leplezték le a Harley-Davidson Open Road Fest attrakcióit. Az eseményen a rockzene hazai kiválóságai is képviseltették magukat.

2019. Május 09. 14:37, csütörtök | PR

Felújították a szlovák oktatási központot

Szlovák tanítási nyelvű óvodát, iskolát, gimnáziumot és kollégiumot újított fel a Jánosik és Társai Kft. Budapesten.